Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο στο θέατρο "Κυδωνία"

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ με αφορμή την θεατρική παράσταση «Αγώνες» του Βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 9.30 μμ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, οργανώνει στον Αίθριο Χώρο του θεάτρου Κυδωνία έναν κύκλο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Ιουλίου.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η "ΜΝΗΜΗ", αναφέρει:
"Οι φίλοι του Θεάτρου Κυδωνία, εκτός από τη θεατρική μας παράσταση με τις ηθοποιούς Κατερίνα Μαντίλ και Μαρία Γιαννικάκη, θα απολαύσουν φέτος και μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων με εξαιρετικούς καλλιτέχνες, όπως την Μπέλα Λιονάκη, τον Δημήτρη  Ντρουμπογιάννη, τον Ταξιάρχη  Βασιλάκο και την Ξανθούλα Ντακοβάνου.
Κυρίως όμως θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διακεκριμένους στοχαστές, κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και της διανόησης, όπως τον Χρήστο Μποκόρο, τον Κώστα Κουτσουρέλη, τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, τον Στέλιο Βιρβιδάκη, τον Δημήτρη  Δασκαλόπουλο και τον Αλέξη Πολίτη, οι οποίοι θα συζητήσουν για την τέχνη, την ποίηση, τα γράμματα, τη θρησκεία και τη ζωή".
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2019
-Τετάρτη 10/7 
«Τα στοιχειώδη, τα ουσιώδη και τα περιττά»
Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος στα Χανιά. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας συνομιλεί με τον Κώστα Κουτσουρέλη.
Παράλληλες προβολές: 1. Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. 2. Προβολή της ταινίας "Τα στοιχειώδη"+, του Αντώνη Κιούκα, με αφορμή το έργο του Χρήστου Μποκόρου. Οι παράλληλες προβολές θα διαρκέσουν όλον τον Ιούλιο και θα αρχίζουν 2 ώρες πριν από κάθε εκδήλωση. Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος ελεύθερη
-Παρασκευή 12/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ - Πρεμιέρα
Θεατρική παράσταση. Σκηνοθεσία Μιχάλης Βιρβιδάκης.
Παίζουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μαντίλ και Μαρία Γιαννικάκη.
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Σάββατο 13/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ: Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Κυριακή 14/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Δευτέρα 15/7: «Θρησκεία χωρίς Θεό»
Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, και ο Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του RONALD DWORKIN, συζητούν για τη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη θρησκεία.
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος ελεύθερη
-Τετάρτη 17/7: «Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου» 
Ποιητής, βιβλιογράφος, κριτικός, επιμελητής εκδόσεων, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχει πίσω του μακρά και ευδόκιμη διαδρομή στα γράμματά μας. Με αφετηρία την αυτοβιογραφία του, ο Κώστας Κουτσουρέλης συζητά μαζί του και ο Μιχάλης Βιρβιδάκης διαβάζει αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από το έργο του. 
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος ελεύθερη
 -Παρασκευή 19/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Σάββατο 20/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Κυριακή 21/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Δευτέρα 22/7 και Τρίτη 23/7: «Τα όνειρα των τραγουδιών»
Δύο σπουδαίοι Χανιώτες μουσικοί, η Μπέλα Λιονάκη και ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης παρουσιάζουν για δύο συνεχόμενες βραδιές μια  ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση.
Έναρξη: 9.30 μμ. Γενική είσοδος 10 ευρώ   
-Τετάρτη 24/7: «Τραγούδια της Μεσογείου» 
Οι εξαιρετικοί μουσικοί Ταξιάρχης Βασιλάκος και Ξανθούλα Ντακοβάνου παρουσιάζουν παραδοσιακά τραγούδια από όλη τη Μεσόγειο, καθώς και μια χορογραφημένη μεταφορά του δημοτικού ποιήματος Της Λυγερής και του Χάρου.
Έναρξη: 9.30 μμ. Γενική είσοδος 10 ευρώ 
-Παρασκευή 26/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Σάββατο 27/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Κυριακή 28/7: ΑΓΩΝΕΣ του Χένρι Νέιλορ. Θεατρική παράσταση
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος 12 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό
-Δευτέρα 29/7: «Η τέχνη που αυτοκτονεί;». Ο Κώστας Κουτσουρέλης και ο Αλέξης Πολίτης, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του πρώτου, συζητούν για την ποίηση και τους ποιητές της εποχής μας.
Έναρξη: 9.30 μμ. Είσοδος ελεύθερη
Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΑΓΩΝΕΣ"
Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από την Παρασκευή 12 Ιουλίου  και για 9 μόνο παραστάσεις, στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία, το πρωτότυπο και συναρπαστικό θεατρικό έργο του βρετανού δραματουργού Χένρι Νέιλορ, «Αγώνες» (Games), γραμμένο μόλις το 2018, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Ο συγγραφέας είναι ήδη γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό των Χανίων από την περσινή παραγωγή στο καλοκαιρινό μας θέατρο, «Άγγελέ μου», η οποία περιόδευσε εν συνεχεία στο Ηράκλειο (Νοέμβριος 2018, αμφιθέατρο ΙΜΚ), και στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2018, Θέατρο Σφενδόνη) γνωρίζοντας μεγάλη αναγνώριση και αποδοχή τόσο ως θεατρικό έργο όσο και ως παράσταση, που οφείλεται αναμφισβήτητα  και στην καταπληκτική ερμηνεία της ηθοποιού Κατερίνας Μαντίλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το νέο θεατρικό έργο του Χένρι Νέιλορ, «Αγώνες», είναι βραβευμένο ήδη στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ του Εδιμβούργου, τον Αύγουστο του 2018. Αναφέρεται στην προπολεμική Γερμανία, την εποχή της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία δύο κορυφαίων αθλητριών, της ξιφομάχου Ελέν Μάγιερ (χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ 1928) και της αθλήτριας στίβου Γκρέτελ Μπέρκμαν, που λόγω του ότι ήταν Γερμανοεβραίες, το ναζιστικό καθεστώς έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τις προσπάθειές τους για την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, μια και η κατάκτηση του τίτλου θα γελοιοποιούσε έμπρακτα όλες τις θεωρίες περί Αρίας φυλής. Το έργο δεν στέκεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα, αλλά δημιουργεί μια βαθιά τομή στην ψυχολογία των δύο αθλητριών,  αποκαλύπτοντας τα βαθύτερα κίνητρα της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς, διαφορετικά για κάθε μια απ’ αυτές, και φωτίζει ταυτόχρονα την ηθική διάσταση αυτής της συμμετοχής, σε μια εποχή που οι ναζί είχαν ήδη ξεκινήσει το πογκρόμ εναντίων των Εβραίων θέτοντας σε λειτουργία τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό την εξόντωση του Εβραϊκού στοιχείου στην Γερμανία.
Το εξαιρετικό αυτό κείμενο, που ενώ αναφέρεται στο παρελθόν  φωτίζει με το πιο αμείλικτο φως πράγματα και καταστάσεις της εποχής μας, θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ρούλας Κονσολάκη, συνθέσεις ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, ενώ βοηθός σκηνοθέτη θα είναι η Lucyna Kukosz. Τον ρόλο της αθλήτριας Ελέν Μάγιερ θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ ενώ τον ρόλο της Γκρέτελ Μπέρκμαν η ηθοποιός Μαρία Γιαννικάκη.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου