Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Το άλλο νόημα των γιορτών

Μέρες γιορτινές, μέρες αγάπης, αλλά η σκέψη βρίσκεται, συχνά, σε εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να απολαύσουν ό,τι απολαμβάνουν οι περισσότεροι: το οικογενειακό τραπέζι, τα χριστουγεννιάτικα δώρα, τις αγκαλιές, τα φιλιά.
Μέρες εορταστικές και η σκέψη βρίσκεται στους ανθρώπους που μέσα στη δίνη των μνημονίων, έχασαν εισόδημα, δουλειά ή ακόμα και σπίτι. Που βρέθηκαν στον δρόμο, μόνοι τους στον αγώνα της επιβίωσης. Και ενίοτε οι γιορτές είναι το… πένθος των ανθρώπων που είναι μόνοι στην πάλη της ζωής.
«Θέλουμε ζωή, όχι επιβίωση», έλεγε ένα παλιό σύνθημα που παραμένει δραματικά επίκαιρο.
Τώρα, τις χριστουγεννιάτικες αυτές μέρες, φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και -κυρίως- απλοί πολίτες, θα δώσουν λίγη χαρά, μέσα από το υστέρημά τους, σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους. Θα πραγματοποιηθούν εορταστικά τραπέζια για απόρους ενώ ήδη, διεξάγονται παζάρια αλληλεγγύης για άτομα που έχουν ανάγκη. Και, φυσικά, είναι σημαντικές αυτές οι δράσεις.
Επειτα, όμως, θα φύγουν οι γιορτές και θα επανέλθουμε στη συνήθη κανονικότητα. Με τη σκέψη κάθε νοικοκυριού στη δική του επιβίωση που γίνεται δύσκολη, μέσα από τα άδικα μέτρα και τα “χαράτσια” που συνεχίζουν να το γονατίζουν. Πού χρόνος να σκεφτείς τον “άλλον” όταν ο ίδιος περνάς τον δικό σου Γολγοθά;
Αλλά δεν είναι έτσι η μόνον έτσι τουλάχιστον. Κάποιοι εννοούν -στην πράξη- ότι η αλληλεγγύη δεν είναι ταυτόσημο των εορτών αλλά στάση ζωής κάθε μέρα του χρόνου. Ο λόγος για δομές όπως τα συσσίτια της Σπλάντζιας, τα συσσίτια ενοριών, οι “Γιατροί του Κόσμου”, το Κοινωνικό Ιατρείο, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, που δεν σταματούν ποτέ να λειτουργούν.
Μέρες εορταστικές και μέρες ευχών. Ευχών η νέα χρονιά να πάρει πίσω τα άδικα μέτρα, να μας φέρει πιο κοντά στο “εμείς” και στην ουσιαστική έννοια της αλληλεγγύης, που είναι, άλλωστε, ένα από τα νοήματα των Χριστουγέννων. Ευχών για υγεία, αγάπη, περισσότερη δικαιοσύνη και προκοπή, μέσα στην πολυτάραχη και ρευστή αυτή εποχή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά για όλον τον πλανήτη. Για έναν κόσμο που θα χωράνε όλα τα πλάσματά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/12/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-allo-noima-ton-giorton/?fbclid=IwAR3n98kOuiNVq9zWeWLGCO8qHUg3Sk3esDyMe9yimqVDmlXnReczdmNOITU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου