Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

...κι όλα τα ίδια μένουν

Είναι εντυπωσιακό το πώς -για να παραφράσουμε τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη- όλα αλλάζουν στα Χανιά αλλά, τελικά, όλα τα… ίδια μένουν. Εν προκειμένω, το κυκλοφοριακό παραμένει άλυτο πρόβλημα. Πώς όμως να λυθεί όταν, παρά τις κατά καιρούς ρυθμίσεις των φαναριών, τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα επιδεινώνουν το πρόβλημα;
Αλλά και τα φανάρια, αμφιβάλλουμε αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κίνησης. Για παράδειγμα στο φανάρι της Ελ. Βενιζέλου από Χαλέπα προς Χανιά, στη συμβολή με την Κ. Μητσοτάκη (Ακρωτηρίου), μονίμως τις ώρες αιχμής σχηματίζονται ουρές.
Επιπλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες βγαίνουν εκτός λειτουργίας τα φανάρια σε κεντρικούς δρόμους ενώ και στον κόμβο Μουρνιών αρκετές φορές έχουμε παρατηρήσει φανάρια να μη λειτουργούν!
Και μια και για τα φανάρια ο λόγος, στα “Χανιώτικα νέα” στις 10/1/1998 είχε δημοσιευτεί ένα σχόλιο του Α.Κ. στο οποίο μεταξύ άλλων, τονίζεται: «…όλα τα φανάρια στην πλατεία Αγοράς, από την Τράπεζα της Ελλάδας μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό Αποκορώνου, εκτός από το φωτεινό σήμα, δίνουν και ηχητικό, ένα χαρακτηριστικό “μπιπ” ειδοποιώντας τους πεζούς ότι ήρθε η ώρα τους να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο! Εκσυχρονίζεται, λοιπόν, η φωτεινή σηματοδότηση και στα Χανιά. Αν λειτουργούσε, σε ορισμένα σημεία και πιο “σοφά”, τι καλά που θα ήταν».
Είκοσι χρόνια μετά, το ίδιο σχόλιο παραμένει επίκαιρο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ki-ola-ta-idia-menoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου