Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Χανιά: Ανάγκη έργων υποδομής για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

Η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για έργα υποδομής που θα βελτιώσουν, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση των επισκεπτών από το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο στον ιστό της πόλης, επισημάνθηκε στο περιθώριο της χθεσινοβραδινής παρουσίασης έρευνας στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης”.
Kαι αυτό γιατί τα Χανιά το 2019 αναμένουν αύξηση στον τουρισμό με τον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιέρας να φτάνει σε ποσοστό… ρεκόρ καθώς προβλέπεται να αυξηθούν τουλάχιστον σε 220.000 από 150.000 το 2018.
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, που αφορούσε τη μέτρηση ικανοποίησης επιβατών Κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν τα Χανιά μέσω του λιμένα Σούδας το 2108, οι επισκέπτες κρουαζιέρας εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία, τις αγορές, τις τιμές και το φαγητό και, αντίθετα, δυσαρεστημένοι από από την κατάσταση στους δρόμους, την κυκλοφορία και τη συμπεριφορά των οδηγών, την κατάσταση των κτηρίων, την καθαριότητα σε τουαλέτες και άλλους δημόσιους χώρους.
Η έρευνα εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τον Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι συγκεκριμένοι φορείς χθες το απόγευμα στο θέατρο: “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιμάνι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επισκέπτες κρουαζιέρας είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας, δεδομένου ότι το 50% έχει ηλικία μεγαλύτερη από 60 έτη, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εκτιμάται στα 58 έτη περίπου. Οι πιο σημαντικές χώρες προέλευσης είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και ο Καναδάς (80% των επισκεπτών).
ΥΨΗΛΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Το εισόδημα των επισκεπτών είναι αρκετά υψηλό, δεδομένου ότι περισσότερο από το 40% έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο από 60000€ (μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος 58000€ περίπου). Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών (88%) δεν έχει επισκεφτεί τα Χανιά στο παρελθόν. Το προφίλ του επισκέπτη κρουαζιέρας διαφοροποιείται από το προφίλ του αλλοδαπού τουρίστα που καταφτάνει στα Χανιά μέσω πτήσεων charter (ή άλλων αεροπορικών πτήσεων). Οι επισκέπτες κρουαζιέρας εμφανίζουν μεγαλύτερη ηλικία, δεν προέρχονται από Σκανδιναβικές χώρες, δεν πραγματοποιούν οικογενειακές διακοπές, ενώ το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών είναι σημαντικά μικρότερο.
ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ
Σύμφωνα με τους μελετητές, οι επισκέπτες κρουαζιέρας εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι τόσο από τις υπηρεσίες του λιμανιού της Σούδας, όσο και από την επίσκεψή τους στα Χανιά ή τα περίχωρα. Δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις υπηρεσίες υποδοχής και την φιλικότητα και ευγένεια του προσωπικού, χαρακτηριστικά τα οποία, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελούν και τα σημαντικότερα δυνατά σημεία του λιμανιού της Σούδας. Αναφορικά με την επίσκεψη των επιβατών στα Χανιά, φαίνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην φιλοξενία, τη συμπεριφορά των ντόπιων και το αίσθημα ασφάλειας, καθώς και στα τοπικά μέσα μεταφοράς.
Το 58% περίπου των επισκεπτών δηλώνει κάπως ή πολύ πιθανό να επαναλάβει την επίσκεψή του εκτός κρουαζιέρας, το 81% δηλώνει κάπως ή πολύ πιθανό να συστήσει τα Χανιά ως προορισμό διακοπών σε φίλους και συγγενείς, ενώ το 71% των επισκεπτών δηλώνει ότι η συνολική εμπειρία επίσκεψης στα Χανιά ήταν καλύτερη ή κάπως καλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες τους.
Οι σημαντικότερες θετικές εντυπώσεις των επισκεπτών αφορούν κυρίως την φιλοξενία, την φιλικότητα και το αίσθημα ασφάλειας, καθώς και το Ενετικό λιμάνι ή/και την παλιά πόλη. Άλλες θετικές εντυπώσεις σχετίζονται με την καθαριότητα στο Ενετικό Λιμάνι, τις αγορές και τις τιμές, το φαγητό, το φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις μεταφορές.
Σχετικά με τις σημαντικότερες αρνητικές εντυπώσεις, αυτές εστιάζονται στους δρόμους, την κυκλοφορία και τη συμπεριφορά των οδηγών, το αστικό περιβάλλον και την κατάσταση των κτιρίων, την καθαριότητα σε τουαλέτες και άλλους δημόσιους χώρους και την πολυκοσμία.
Πρόσθετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους επισκέπτες που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται στο Ενετικό Λιμάνι, αν και σε μικρό δείγμα, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα αποτελέσματα.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης ο οποίος συντόνισε την έρευνα, Ευάγγελος Γρηγορούδης, τόνισε ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν ότι η ικανοποίηση των επισκεπτών κρουαζιέρας είναι αρκετά υψηλή» ενώ υπάρχουν και σημεία τα οποία μπορούν να βελτιωθούν, που έχουν να κάνουν κυρίως με τους δρόμους, την κίνηση, το κυκλοφοριακό κ.λ.π.».
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων, Δημήτρης Μπουντρογιάννης, τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στον ιστό της πόλης, σημείωσε δε ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί δύο έργα βελτίωσης του χώρου υποδοχής στο λιμάνι της Σούδας.
Η αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη επισήμανε με τη σειρά της την ανάγκη παροχής «ποιοτικών υπηρεσιών είτε για τους επισκέπτες, είτε για τους δημότες».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τον δρόμο σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας, επισήμανε τον κίνδυνο να «μπλοκάρει» το έργο και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση.

Στοιχεία έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, τον Δήμο Χανίων και τον Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Το τελικό δείγμα αποτελείται από 609 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος 2018, καθώς και από 57 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Η έρευνα συντονίστηκε από τον Ευάγγελο Γρηγορούδη, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκπονήθηκε από την Ευαγγελία Κρασαδάκη, μέλος ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης και τους φοιτητές της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαρδάκη Αντωνία, Καράντζαλη Γιώργο, Κοκκίνη Μανώλη, Λουμπάκη Γιώργο, Λουτράρη Ειρήνη, Μουρουζίδου Παρθένα και Νικιτάκη Νίκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/12/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-ergon-ipodomis-gia-peretero-touristiki-anaptixi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου