Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Ονειρο απατηλό;

Δυσάρεστη πραγματικότητα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αποτελεί η φυγή ολοένα και περισσότερων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Ο ένας μετά τον άλλον, ταλαντούχοι Ελληνες φεύγουν για μεταπτυχιακές σπουδές και δεν επιστρέφουν αφού βρίσκουν δουλειά με αξιοπρεπή μισθό στον τομέα που τους ενδιαφέρει.
Κάποιοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά μάταια. Εδώ δύσκολα μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Κι αν αποκατασταθούν οι μισθοί είναι χαμηλοί ενώ η φορολογία υπέρογκη. Αλλοι, πάλι, που δεν έχουν φύγει, συνήθως απασχολούνται σε άσχετες δουλειές από αυτές για τις οποίες έχουν κάνει σπουδές.
Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να μιλάμε για μια Ελλάδα που δεν θα “τρώει” πια τα παιδιά της αλλά θα τα στηρίζει και θα τα ενισχύει.
Για το λόγο αυτό, τα μηνύματα που έστειλε τόσο η εκδήλωση του Συλλόγου Νεανικής Επιχειρηματικότητας στα Χανιά όσο και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι εξαιρετικά επίκαιρα.
Τόσο Ελληνες όσο και ξένοι ομιλητές τόνισαν, μιλώντας στο Φόρουμ, την ανάγκη ρήξης στο μοντέλο που ωθεί στη φυγή ταλαντούχων νέων από την Ελλάδα, με παροχή κινήτρων για την παραμονή τους εντός συνόρων.
Τώρα, είναι η ώρα για αναθεώρηση των πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Μόνο που στην πράξη όσο διατηρούνται αυτές οι οικονομικές πολιτικές, τόσο θα παραμένει όνειρο απατηλό η αλλαγή του μοντέλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 5/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/oniro-apatilo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου