Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

ΕΝΦΙΑλτης

Ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ δεν λέει να μας αφήσει. Φέτος, δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερος σε πολλές περιοχές με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ολες οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο ότι οι εκτιμητές εισηγούνται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και μειώσεις μόνο για το 23% των περιοχών.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις, ενώ αντίθετα οι περισσότερες μειώσεις καταγράφονται σε Μακεδονία και Θράκη.
Σε ό,τι αφορά την Κρήτη που είναι τουριστικό νησί, τι θα γίνει με τις τιμές;
Βεβαίως, η τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι φανερό ότι θα προκαλέσει αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, αλλά και σε δημοτικά τέλη.
Ωστόσο, τον ΕΝΦΙΑ οι κυβερνώντες κάποτε θα τον καταργούσαν. Στην πράξη, ωστόσο, οι πολίτες οι οποίοι είπαν κάποτε να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα κεραμίδι, πληρώνουν ξανά και ξανά τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος, θα τον πληρώσουν πιο ακριβά ή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα φροντίσει να μειώσει τουλάχιστον τους συντελεστές ώστε ο φόρος αυτός να μην έρθει σαν άλλο κεραμίδι στα κεφάλια των ιδιοκτητών που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από τους φόρους;
Θα φροντίσουν να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά, αντίθετα, έστω να μειωθεί ώστε να δώσουν αυτή την πολυπόθητη “ανάσα” σε όσους έχουν φτιάξει ή αποκτήσει ένα σπίτι;
Τι σχέδια έχουν για αυτόν τον… “ΕΝΦΙΑλτη” που δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους; Ιδωμεν…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/enfialtis-4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου