Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Νόμος του ισχυρού… στην αγορά καυσίμων

Σε κλείσιμο οδηγούνται όλο και περισσότερα πρατήρια καυσίμων στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις ασφυκτικές συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούν οι εταιρείες και τα διυλιστήρια.
Aυτό επισημαίνει στα “Χ.ν.” ο πρόερος της της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, μιλώντας παράλληλα για νέες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.
«Κλείνουν πρατήρια, τα παίρνουν οι εταιρείες, τα κάνουν ιδιολειτουργούμενα και μιλάμε πλέον για πλήρη καθετοποίηση της αγοράς. Και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι τιμές να πάρουν ακόμα περισσότερο την ανιούσα διότι δεν θα υπάρχει ο ανταγωνισμός των ελεύθερων πρατηρίων. Το έχουμε δει αυτό σε πάρα πολές περιπτώσεις σε άλλες κατηγορίες», εξηγεί ο κ. Κώτσος.
«Ηδη», συνέχισε ο ίδιος, «υπάρχουν πρατήρια τα οποία κλείνουν στα Χανιά και ήδη υπάρχουν πρατήρια τα οποία είχαν κλείσει παλαιότερα και τώρα τα ανοίγουν οι εταιρείες σαν ιδιολειτουργούμενα. Οταν το πρατήριο είναι σε καλό σημείο το θέλουν οι εταιρείες για να το κάνουν ιδιολειτουργούμενο, όταν δεν τους ενδιαφέρει, το πρατήριο κλείνει και δεν ξανανοίγει».
Ως προς τους λόγους αυτής της κατάστασης, ο κ. Κώτσος υπογραμμίζει ότι «με το καινούργιο έτος έχει πέσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα γενικότερα η αγορά, κάτι το οποίο αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων και μεταξύ των δικών μας πρατηρίων. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει η αγορά να αναθερμανθεί τις ημέρες του Πάσχα, το βλέπω λίγο θολό, αλλά εάν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, όχι μόνο πρατήρια καυσίμων αλλά και άλλες επιχειρήσεις βλέπω να κλείνουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρωστάνε παντού: στο νερό, στο ρεύμα, στον ΕΦΚΑ, στην Εφορία. Είναι τόσο πνιγμένες στα χρέη που τους είναι δύσκολο και να κλείσουν. Διότι σήμερα για να κλείσει μια επιχείρηση πρέπει να έχει λεφτά. Και είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι πρεπει να το δει η κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Κώτσος εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέες αυξήσεις όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα ενώ σχολιάζοντας τη σημερινή εικόνα της αγορά χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την ανοδική πορεία των τιμών, καθώς «οι διεθνείς τιμές του “μπρεντ” είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό στα 63 – 64 δολάρια το βαρέλι από τα 70 που ήταν σε κάποια στιγμή. Το δολάριο έναντι του ευρώ είναι στο 1,23 – 1,24 επίσης εδώ και αρκετό καιρό. Οι αυξήσεις αυτές δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Αντίθετα, θα έπρεπε να υπάρχουν και μικρές μειώσεις».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η άνοδος που υπάρχει στην χονδρική τιμή, ουσιαστικά «δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα βενζινάδικα διότι ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δουλεύουν τα πρατήρια με πάρα πολύ μικρά ποσοστά, της τάξεως των 3 – 4 λεπτών ανά λίτρο. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μη βιωσιμότητα πολλών πρατηρίων».
Οσο για το λόγο της αύξησης των τιμών, ο κ. Κώτσος εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο εκτός του ότι αυξάνουν τα περιθώριά τους τα διυλιστήρια, οι δύο ομιλοί (δηλαδή τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil) και οι εταιρείες πετρελαίου. Οι μόνοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δυσμενή θέση, είναι τα πρατήρια καυσίμων τα οποία έχουν περιορίσει το περιθώριό τους στο ελάχιστο, κάτι το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Και αν θα συνεχίσει για κάμποσο ακόμα αυτή η κατάσταση, πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε κλείσιμο πρατηρίων σε αρκετά σημεία».
Ηδη, πάντως, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών, ενώ το προηγούμενο διάστημα οι τιμές της αμόλυβδης ήταν κάτω από 1,50 ευρώ το λίτρο, τώρα οι πιο χαμηλές τιμές είναι στο 1,53 και 1,54 και φτάνουν στο 1,63 ευρώ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι μεγάλες διαφορές τιμών δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά διότι τα πρατήρια τα οποία δεν μπορούν να πωλούν φτηνά -διότι δεν τους το επιτρέπει η εταιρεία- βλέπουμε ότι σιγά – σιγά πάνε για κλείσιμο. Αυτά όμως τα οποία παίρνουν το μεγάλο μερίδιο της αγοράς, είναι τα ιδιολειτουργόμενα πρατήρια των εταιρειών και των δύο ομίλων».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι «τις επόμενες ημέρες θα δούμε και άλλες αυξήσεις στην αγορά» και εξήγησε: «Μέσα στο Πάσχα βλέπουμε και άλλες αυξήσεις διότι τις τελευταίες οχτώ με δέκα μέρες έχουμε συνεχείς αυξήσεις στις χονδρικές τιμές οι οποίες θα περάσουν στην λιανική, και δυστυχώς θα περάσουν τις ημέρες των εορτών. Μετά την 25η Μαρτίου θα το δούμε ακόμα πιο έντονα και μέχρι τις αργίες του Πάσχα».
(Χανιώτικα νέα - 24/3/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nomos-tou-ischirou-stin-agora-kafsimon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου