Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΒΙΟΛΕΑ: Gourmeτ ελαιόλαδο μέσω Ιντερνετ σε όλο τον κόσμο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου σε ένα χωριό των Χανίων έχει καταφέρει, με τη βοήθεια του διαδικτύου και την παρουσία της σε διεθνείς εκθέσεις, να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει μεράκι, αφοσίωση και στόχευση όλα είναι δυνατά!
Πρόκειται για την ΒΙΟΛΕΑ στο χωριό Αστρικας Κολυμπαρίου, η οποία ειδικεύεται στην παραδοσιακή παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου με μυλόπετρες και πιεστήρια. Τα
προϊόντα της παράγονται και τυποποιούνται στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματoς στον Αστρικα.
Η ΒΙΟΛΕΑ δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Δημητριάδη ο οποίος το 1991 ανέλαβε τη διαχείριση 2.000 ελαιοδέντρων της οικογένειάς του, το 1995 διαπίστωσε ότι έπρεπε να στραφεί σε άλλους τρόπους καλλιέργειας. Το 1997 ίδρυσε την εταιρεία και μέσω Διαδικτύου πέτυχε εξαγωγές:
•Βιολογικού ελαιόλαδου: 45 τόνους ετησίως σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Γερμανία,
Αγγλία, σκανδιναβικές χώρες,
Ιαπωνία και Κορέα.
•Lemonio: παράγεται από άλεσμα βιολογικών ελιών και λεμονιών. Χρησιμοποιείται σε ψάρια, χόρτα, όσπρια, λαχανικά. Εξάγονται 10 τόνοι ετησίως.
•Nerantzio: βιολογικό ελαιόλαδο με βιολογικά νεράντζια. Χρησιμοποιείται σε είδη αρτοποιίας, όσπρια, κοτόπουλο. Εξάγονται 5 τόνοι ετησίως και από το 1998 έχει κατακτήσει την ιαπωνική αγορά.
•Στις ΗΠΑ το βιολογικό ελαιόλαδο παραδοσιακής παραγωγής της ΒΙΟΛΕΑ είχε κατακτήσει την προτίμηση των γευσιγνωστών του περιοδικού «saveur».
Παράλληλα, η μονάδα της ΒΙΟΛΕΑ δέχεται επισκέψεις! Στους θερινούς επισκέπτες προσφέρεται ξενάγηση του ελαιοτριβείου που ακολουθείται από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την παραγωγή και γευσιγνωσία ελαιολάδου.
Οπως μας λέει ο κ. Δημητριάδης, «πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας ήταν να εκμεταλλευτεί την παραγωγή των ιδιόκτητων ελαιώνων, οι οποίοι καλλιεργούνται επί έξι γενεές, με την τυποποίηση την προώθηση και εμπορία του βιολογικού ελαιολάδου παραγωγής μας. Οι ελαιώνες ευρίσκονται δυτικά των Χανίων Κρήτης, στα υψώματα του Άστρικα (300 - 350 μ υψόμετρο) και εντός της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Κολυμβαρίου. Η καλλιέργεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας το 1994  και ελέγχεται από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης ΒΙΟΕΛΛΑΣ». 
Ο ίδιος εξηγεί ότι «κύριος στόχος της Biolea ήταν και συνεχίζει να είναι η διεθνή αγορά εξεζητημένων τροφίμων (gourmet). Μια αγορά στην οποία πριν είκοσι χρόνια δεν υπήρχαν ελληνικά ελαιόλαδα. Κατά την πεποίθηση μας (άκρως αντίθετη της επικρατούσας) οι συνθήκες της διεθνούς gourmet αγοράς εκείνο τον καιρό ήταν αρκετά ευνοϊκές ώστε να εστιαστούμε σε αυτήν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η BIOLEA ποτέ δεν στήριξε την συνολική ποιότητα του προϊόντος της, στην βιολογική πιστοποίηση.  Η πιστοποίηση αυτή εξασφαλίζει μια συγκεκριμένη οικολογική μέθοδο καλλιέργειας και έλλειψη αγροχημικών καταλοίπων στο ελαιόλαδο χωρίς όμως να εισέρχεται καθόλου σε ποιοτικούς παραμέτρους του ελαιολάδου. Θεωρούμε ότι η βιολογική πιστοποίηση είναι μόνο μία από τις πολλές παραμέτρους ενός ποιοτικού ελαιολάδου. Η BIOLEA παράγει ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι  και βιολογικό. Δεν νοείται (για μας) ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας αν δεν είναι και βιολογικό. Η βιολογική πιστοποίηση για την BIOLEA δεν είναι απλώς ένα sicker για την ετικέτα μας. Είναι μέρος της εταιρικής μας κουλτούρας και υπευθυνότητας την οποία πιστοποιούμε με Περιβαλλοντικό ISO 14001 Περιβαλλοντικής διαχείρισης από το 2005». 
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ακόμα ο κ. Δημητριάδης μας λέει ότι «η BIOLEA μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καταφέρνει να επιχειρεί σταθερά μιας και οι πωλήσεις της κατά 90%  αποφέρουν εισροή συναλλάγματος. Πέραν αυτού πήραμε δύσκολα μαθήματα για το πώς να επιχειρούμε χωρίς πίστωση. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο στρατηγικός μας στόχος ήταν η εξυγίανση των οικονομικών της εταιρίας και εστίαση στον επιχειρηματικό σκοπό μας. Η παραγωγή μας αυξάνεται με μικρούς ρυθμούς αλλά είναι σταθερά ανοδική. Ξεκινήσαμε με έξι και τώρα είμαστε στους τριάντα με τριανταπέντε τόνους βιολογικό ελαιόλαδο ψυχρής πίεσης. Το δυναμικό μας προσαρμόζεται στις προβλέψεις των πελατών μας. Το Σεπτέμβριο λαμβάνουμε τις προπαραγγελίες των πελατών μας και από εκεί ρυθμίζουμε την παραγωγή μας. Κάθε χρόνο διαθέτουμε το 100% της παραγωγής μας». 
Σήμερα, η BIOLEA βρίσκεται στα χέρια της δεύτερης γενιάς. Τα ηνία της εταιρείας έχει αναλάβει η κόρη του Γιώργου, Χλόη Δημητριάδη που σε ηλικία 27 ετών, είναι «ίσως μια από τις πιο νέες επιχειρηματίες στο χώρο καθετοποιημένης παραγωγής τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου». Ο ιστότοπος της ΒΙΟΛΕΑ είναι στη διεύθυνση: http://www.biolea.gr/
(Εθνος - ενθετο Αγρότης - 27/1/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου