Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σε εξέλιξη η διαδικασία για τα φουγάρα της ΑΒΕΑ

Στη φάση σύνταξης της έκθεσης τεκμηρίωσης από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο Ηράκλειο βρίσκεται η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό των φουγάρων της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα ως διατηρητέο μνημείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων” η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε και έλαβε από τον Δήμο Χανίων κάποια συμπληρωματικά στοιχεία και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη της έκθεσης τεκμηρίωσης. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις καμινάδες και τους λόγους για τους οποίους ζητείται η κήρυξή τους ως διατηρητέο μνημείο.
Στη συνέχεια, η έκθεση τεκμηρίωσης θα αποσταλεί από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στην αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Επειτα, η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων θα εισηγηθεί το συγκεκριμένο θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε ανάψει το “πράσινο φως” για την άδεια κατεδάφισης των δύο καμινάδων, αλλά και ενός ερειπίου στο πρώην συγκρότημα της ΑΒΕΑ είχε γίνει από τα “Χανιώτικα νέα” στις 17 Ιουνίου του 2016. Ακολούθησε κινητοποίηση των τοπικών φορέων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΤΕΕ-ΤΔΚ κ.ά.), ενώ το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα στις 8 Ιουλίου 2016 είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τα σχέδια του ιδιώτη και είχε ξεκινήσει ένας «αγώνας δρόμου» για τη σωτηρία των καμινάδων ως κομμάτι της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων.
Αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις φορέων και πολιτικών, ο Δήμος Χανίων είχε αποστείλει συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητηθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στο Ηράκλειο, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση, καθώς το 2001, που είχαν γίνει πάλι προσπάθειες, ο σχετικός φάκελος είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/1/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/se-exelixi-i-diadikasia-gia-ta-fougara-tis-avea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου