Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Οι εξαγγελίες έμειναν στη μέση… για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Στη… μέση έμειναν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την παραχώρηση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” στην τοπική κοινωνία, καθώς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας επιμένει να κρατήσει το 50% και να παραχωρήσει το υπόλοιπο. Από την άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις ζητούν να παραχωρηθεί ολόκληρο το στρατόπεδο.
Και όλα αυτά την ώρα που, όπως έγινε χθες γνωστό, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία, μέχρι τον Μάρτιο, Κέντρου Υποδοχής νεοσυλλέκτων εντός του στρατοπέδου.
Ολες αυτές οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Χανίων, ανάμεσα στον Τάσο Βάμβουκα και στους επικεφαλής ή εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και συγκεκριμένα στον εκπρόσωπο της παράταξης του Μανώλη Σκουλάκη: “Χανιά μαζί για τον Δήμο μας”, Δημήτρη Λειψάκη, στον επικεφαλής της “Δημοτικής Πρωτοβουλίας 100/5” Αρη Παπαδογιάννη και στον επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Γιάννη Σαρρή. Οι κ. Παπαντωνάκης και Ρίζος δεν μπόρεσαν να παραστούν.
Η συνάντηση έγινε εν όψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων την ερχόμενη Δευτέρα, στην οποία, μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθούν και οι εξελίξεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Κατά την συνάντηση, η οποία καλέστηκε εκτάκτως από τον δήμαρχο Χανίων, παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην δημοτική αρχή για το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα απέφευγε, όπως ανέφεραν, να τις συνεννοηθεί ενώ από όλους τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης κοινής γραμμής για να μη χαθεί η ευκαιρία παραχώρησης του στρατοπέδου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την εξαγγελία του πρωθυπουργού το φθινόπωρο από το Ηράκλειο «περί της εκκίνησης των διαδικασιών για την παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων».
Οσο για το Κέντρο Υποδοχής στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο κ. Βάμβουκας έκανε λόγο για μια «κίνηση των στρατιωτικών, είτε για να κατοχυρώσουν μέρος του στρατοπέδου, είτε γενικότερα να δηλώσουν ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο το χρειάζονται». Ο ίδιος ανέφερε ότι το γεγονός ότι δημιουργείται Κέντρο Υποδοχής «δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι η απόφαση εν τέλει θα είναι πολιτική».
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, ο κ. Βάμβουκας παραδέχτηκε ότι είναι «αντιφατικό» από τη μια να υπάρχει εξαγγελία για παραχώρηση και από την άλλη να δημιουργείται Κέντρο Υποδοχής και πρόσθεσε ότι «εδώ η πολιτική συγκρούεται μεταξύ της». Είπε επίσης ότι ως δημοτικό συμβούλιο και κοινωνία «πρέπει να πατήσουμε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού» και με τη «συνεργασία των τεσσάρων βουλευτών να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή το στρατόπεδο να περιέλθει στον Δήμο Χανίων».
Ως προς το θέμα των ανταλλαγμάτων, ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι από την πλευρά του στρατού, δεν δέχτηκαν την πρόταση του Δήμου για παραχώρηση ενός οικοπέδου στο Ακρωτήρι καθώς «θέλουν να εκμεταλλευτούν το μισό στρατόπεδο. Αυτό δεν το δεχόμαστε».
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΙΨΑΚΗΣ
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Λειψάκης τόνισε ότι «στόχος όλων των δημοτικών αρχών και των πολιτών αυτής της πόλης και του Νομού ήταν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να αποδοθεί στην κοινωνία. Δυστυχώς, κάποιες κινήσεις που δεν ήταν σωστές έφεραν τα πράγματα σε ένα τέλμα. Τώρα, η πολιτεία η οποία πριν μερικούς μήνες μας έλεγε ότι θα αποδοθεί στον Δήμο και στην τοπική κοινωνία, αλλάζει ρότα και το κάνει Κέντρο Νεοσυλλέκτων».
Ο κ. Λειψάκης συμπλήρωσε: «Δυστυχώς, κύριοι αποτύχαμε. Οπως και στα αεροδρόμια αποτύχαμε, έτσι και εδώ. Αρα, οφείλουμε να συσπειρωθούμε όλοι μαζί και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Εγώ εγκαλώ τη δημοτική αρχή η οποία όταν ήταν τα πράγματα καλά δεν μας καλούσε αλλά σήμερα που είναι τα πράγματα ανάποδα και άσχημα μας καλεί».
Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Αρης Παπαδογιάννης υπογράμμισε ότι «πάγια θέση των πολιτών αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών όπως και τούτη του δημοτικού συμβουλίου είναι να παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερου πράσινου και ενός σχολείου. Φυσικά αυτό στηρίζουμε μέχρι τέλους και θεωρούμε ανεξήγητη αυτή την απόφαση -μετά την υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι θα παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων- να δημιουργηθεί Κέντρο Νεοσύλλεκτων εδώ στα Χανιά. Θεωρούμε ότι αλλάζει όλα τα δεδομένα και είναι έξω από κάθε λογική».
Ο κ. Παπαδογιάννης επανέλαβε ότι «το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ανήκει στην τοπική κοινωνία και πρέπει να παραχωρηθεί το συντομότερο δυνατό».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Ο Γιάννης Σαρρής υπογράμμισε ότι λείπει από το δημοτικό συμβούλιο η «ενιαία στάση, σε κοινό βηματισμό με την κοινωνία. Μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες να το διεκδικήσουμε και να έχουμε αποτέλεσμα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαρρής, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο γιατί δεν έχει γίνει επί της ουσίας συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Λείπει ο κοινός βηματισμός με το Τοπικό Συμβούλιο Χανίων».
Ο ίδιος είπε ότι ο Δήμος Χανίων «έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» καθώς «εκείνος πολεοδομεί, επομένως έχει στα χέρια του ένα σκληρό διαπραγματευτικό όπλο, ούτως ώστε να κάνει μια μελέτη  για εναλλακτικές προτάσεις».
Επίσης, υποστήριξε ότι μέσα από την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία δόμησης «μπορούμε συντεταγμένα σαν Δήμος να δούμε το εναλλακτικό σενάριο αυτής της διαδικασίας».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/1/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-exangelies-eminan-sti-mesi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου