Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Απόγνωση για την υπερφορολόγηση σε επαγγελματίες και βιοτέχνες στα Χανιά

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος των επαγγελματιών και βιοτεχνών στα Χανιά λόγω της υπερφορολόγησης.
«Χτυπήθηκε ο μικρομεσαίος. Τώρα δεν υπάρχουν μεσαίοι. Υπάρχουν μικροί και πολύ μικροί. Οι μεσαίοι είναι πολύ λίγοι», μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, Γιάννης Παυλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γενική συνέλευση και οι εκλογές της Ομοσπονδίας που επρόκειτο να γίνουν χθες, λόγω ελλειψης απαρτίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά -μαζί με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Δευτέρα 22 στις 5.30 μ.μ. στο ΕΒΕΧ. Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Παυλάκης μας είπε ότι «τα 7 – 8 χρόνια της κρίσης έχουν φέρει τους επαγγελματίες σε πραγματικά πολύ δεινή θέση και έκανε λόγο για «λάθος φορολογικό». Οπως εξήγησε, το φορολογικό σύστημα δεν είναι σωστό, καθώς για μία επιχείρηση «η φορολογία με όλα τα έξοδά της βγαίνει στα 100% των εσόδων της. Αρα καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα όσα προβλήματα δημιουργούνται σε θέματα ασφαλιστικά (εισφορών), κλαδικά, δημιουργούν θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων».
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το μοναδικό που δουλεύει σε μια σταθερή βάση είναι το τουριστικό κομμάτι. Τα Χανιά έχουν την τύχη να είναι ένα από τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας και μάλιστα αναπτυσσόμενο. Υπάρχει μια λίγο καλύτερη εικόνα στις επιχειρήσεις λόγω του ότι κινείται λίγο παραπάνω χρήμα».
Ωστόσο, «με τη φορολαίλαπα, ενώ βλέπουμε αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και εισερχόμενο χρήμα, δυστυχώς με την αύξηση της φορολογίας και των φοροεισπρακτικών και ασφαλιστικών μέτρων εξαφανίζεται αυτό το απόθεμα. Ετσι, πάμε στην καινούργια χρόνια αναμένοντας να είναι καλά τα δεδομένα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκτίμησε ότι «τα μέτρα θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια», πρόσθεσε δε ότι «τα μνημόνια από τη μια μέρα στην άλλη δεν φεύγουνε» αλλά θα μπορούσε να γινόταν «σωστή διαχείριση» και συμπλήρωσε: «Αν βάλουμε κάτω τα μέτρα των τελευταίων χρόνων, θα δούμε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα δεν ήταν απαιτούμενα. Ο εύκολος στόχος των τελευταίων κυβερνήσεων ήταν η επιχειρηματικότητα. Ηταν οι επιχειρήσεις. Το κομμάτι που θα δημιουργήσει το πλεόνασμα για την ανάπτυξη. Δεν το καταλαβαίνουν. Απλώς ήταν εσκεμμένο να μην πειραχτούν κάποια άλλα κομμάτια της κοινωνίας και χτυπήθηκε ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Τους μεγάλους δεν μπορούσαν να τους κτυπήσουν. Ηταν πολλοί δυνατοί. Αλλά χτυπήθηκε ο μικρομεσαίος».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/1/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/apognosi-gia-tin-iperforologisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου