Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τουρισμός και υποδομές

Ο τουρισμός παραμένει βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, είναι φυσικό να αυξάνονται τα τουριστικά καταλύματα καθώς   ολοένα και περισσότεροι πολίτες, μη έχοντας εναλλακτική λύση, αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν τουριστικά.
Αλλωστε, τα Χανιά, παρά τα όποια προβλήματα σε υποδομές, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν αγαπημένο τουριστικό προορισμό.
Αυτή τη στιγμή, αν κάνουμε εκτίμηση -πέρα από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα- και για τα σπίτια που διατίθενται σε επισκέπτες μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού, είναι προφανές πως και το ερχόμενο καλοκαίρι τα Χανιά θα ζουν σε κοσμοπολίτικους ρυθμούς.
Είναι, ωστόσο, προφανές πως αν, κάποτε, δεν υπάρξει ουσιαστικός σχεδιασμός για βελτίωση των υποδομών και εξεύρευση λύσεων σε προβλήματα που αφορούν όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, το συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε... μειονέκτημα: στην εποχή του διαδικτύου τα προβλήματα μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα παντού στον πλανήτη.
Τα ζητήματα είναι λίγο – πολύ γνωστά: Η έλλειψη πεζοδρομίων, το κυκλοφοριακό, η κατάληψη πεζοδρομίων από λογής οχήματα που εμποδίζουν τον περίπατο του περαστικού, η έλλειψη ενημερωτικών πινακίδων κυκλοφορίας, η ηχορύπανση,  είναι μερικά από αυτά που ζητούν λύση. Επιπλέον, η καθαριότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η καλή εξυπηρέτηση στα καταστήματα εστίασης, οι λογικές τιμές και η φιλόξενη συμπεριφορά, αποτελούν τη βάση ώστε ο επισκέπτης να γίνει πρόξενος της πόλης στο εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, η ανάδειξη των μνημείων του Νομού αλλά και της τοπικής γαστρονομίας μέσα από διαδρομές στα ορεινά θα αποτελούσε τη βάση για προσέλκυση επισκεπτών και σε άλλες εποχές του χρόνου.
Πότε, όμως, έγινε, τελευταία, σύσκεψη κάθε εμπλεκόμενου φορέα για να καταγραφούν σφαιρικά όλα τα ζητήματα και να αποφασιστούν τυχόν λύσεις;
Πάνω απ' όλα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας αυτό που και άλλες φορές έχει επισημανθεί: Μια πόλη όταν θα είναι όμορφη στα μάτια του μόνιμου κατοίκου της και θα του παρέχει υποδομές και ποιότητα ζωής θα είναι όμορφη και για τον επισκέπτη της!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/1/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tourismos-ke-ipodomes-4/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου