Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο στούντιο "Οξω Νου"

Το «Όνειρο στο κύμα & Έρως  Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δήμου Αβδελιώδη  στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα πραγματοποιηθεί στο στούντιο “Οξω Νου” στα Ταμπακαριά της Χαλέπας στις 14 και 15 Δεκεμβρίου με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Τα διηγήματα του Α.Παπαδιαμάντη, «Όνειρο στο Κύμα & Έρως Ήρως» μετά τη πρώτη παρουσίαση τους στην Αθήνα το Νοέμβριο , και την κατανυκτική υποδοχή τους από το κοινό, με την συγκλονιστική ερμηνεία ενός νέου ηθοποιού, του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, παρουσιάζεται στο Στούντιο Όξω Νου στα Χανιά τη Τετάρτη 14 και τη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 21.00.
«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης δημιουργώντας ένα ιδανικό ονειρικό τοπίο, φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, αποφεύγοντας συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, στιγμιαίας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα  και αντικρίζει με δέος, την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος, καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες από τη Σελήνη κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η ‘Αναδυομένη Αφροδίτη’ ενός αγάλματος με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σ’ όλες του τις μορφές και απ’ όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος, δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πληγώνει, γιατί δεν ρίχνει τα βέλη του πάθους, παραμένοντας ουράνιος και αθώος.
Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας, έχοντας ρίξει τα βέλη του πάθους, έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη, για ένα  συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Νεαρή αγαπημένη του, από έναν πολύ μεγαλύτερό του Άνδρα.
Αφηγητής και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις, μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη, μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμπρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του.
Όμως το πάθος μετριάζεται και υποχωρεί, όταν υπακούει στη λογική τάξη.                               Τότε ο γήινος Έρως  μεταμορφώνεται, και γίνεται Ήρωας.»
Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού.
Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας.
Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα των, γίνονται απόλυτα κατανοητά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.
αι ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία, το νήμα του χθες με το σήμερα».
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ,  ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ,ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ,                                       ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Debussy, la mer
ΔΙΑΡΚΕΙΑ  90’
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου
Ώρα Έναρξης: 21:00
Κρατήσεις θέσεων στο   2821045585
Στούντιο Όξω Νου
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο
απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων.
(Χανιώτικα νέα web - 6/12/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου