Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

“Φως” σε άγνωστες πτυχές του Ελευθερίου Βενιζέλου στο νέο τεύχος της έκδοσης "Εν Χανίοις"

“Φως” σε άγνωστες πτυχές της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την παρουσία του στη Λήμνο το 1934, ρίχνει ο 10ος τόμος της ετήσιας έκδοσης του Δήμου Χανίων: “Εν Χανίοις”, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).
Oπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η επιμελήτρια της έκδοσης, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ο φετινός τόμος κατά κύριο λόγο είναι αφιερωμένος στις δύο μεγάλες επετείους:
• Στα 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1866.
• Στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για “νέα στοιχεία”, που παρουσιάζονται στην έκδοση, η κα Σημανδηράκη, υπογράμμισε:
«Ποιος γνωρίζει ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πήγε το 1934 στη Λήμνο; Υπάρχει όλο το υλικό της επίσκεψης του Βενιζέλου στη Λήμνο. Και ποιος γνωρίζει ότι ο Βενιζέλος ήταν εκλεγμένος βουλευτής στη Λήμνο το 1916; Καινούργια στοιχεία λοιπόν».
Η ίδια επεσήμανε ότι «οι 15 συγγραφείς που περιελήφθησαν στον τόμο, ασχολούνται με θέματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολύ προσιτά προς το ευρύ κοινό. Το “Εν Χανίοις” είναι προσιτό και προσβάσιμο από τον μέσο αναγνώστη, προσφέροντας γνώση για την ιστορία, αλλά και για πολλά άλλα θέματα και σε άλλα πεδία».
Η κα Σημανδηράκη ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη συγγραφή και συμμετοχή στον τόμο, επεσήμανε ότι «ο κάθε συγγραφέας εκτός του τόμου που δικαιούνται, εφόσον είναι συνεργάτης του βιβλίου, δικαιούνται και τα 50 ανάτυπα της εργασίας του».
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία του “Εν Χανίοις”, η επιμελήτρια της έκδοσης εξήγησε ότι «συνηθίζουμε να τηρούμε τις ανάλογες επετείους. Του χρόνου είναι η Επανάσταση του 1897.
Τον επόμενο χρόνο είναι η Κρητική Αυτονομία το 1898. Κατά κύριο λόγο λοιπόν οι εργασίες ζητούμε περίπου να ανταποκρίνονται σε αυτά τα πεδία, χωρίς όμως να αποκλείονται άλλες σημαντικές παράμετροι των θεμάτων».
Στις τελευταίες σελίδες του νέου τόμου, περιλαμβάνεται παράρτημα με φωτογραφικό λεύκωμα για τις δύο προαναφερόμενες επετείους (για την Επανάσταση του 1866 και για τον Ελευθέριο Βενιζέλο) που έχει επιμεληθεί ή ίδια η κα Σημαντηράκη.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη, σημείωσε ότι «η δωρεάν διανομή αυτού του τόμου στους συμπολίτες μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν πλευρές του παρελθόντος και του παρόντος μας σε ιστορικό, κοινωνικό, λογοτεχνικό, λαογραφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό επίπεδο και συγχρόνως αναδεικνύει μελέτες κι εργασίες σημαντικών ανθρώπων, που ασχολούνται με τον τόπο μας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί εργαλείο τοπικής ιστορίας ενώ ευχαρίστησε την Επιμελήτρια της έκδοσης, Ζαχαρένια Σημανδηράκη, καθώς και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής, όπως επίσης και τους συνεργάτες – συγγραφείς του τόμου.
Να σημειώσουμε ότι στη Συντακτική Επιτροπή του “Εν Χανίοις 2016” συμμετέχουν η φιλόλογος – ιστορικός Στέλλα Αλιγιζάκη, ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, Μαρίνα Αρετάκη, η ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη και η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Χανίων, Παρασκευή Χουδαλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 3/12/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/fos-se-agnostes-ptiches-tou-eleftheriou-venizelou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου