Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το Μουσείο Τυπογραφίας σε ημερίδα στην Αθήνα

Η σημασία της επικοινωνίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών –και ευρωπαϊκών μουσείων- ήταν το αντικείμενο που τονίστηκε περισσότερο στην ημερίδα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου Τυπογραφίας, στην ημερίδα, με θέμα «Βραβεύοντας τα καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία της Ευρώπης από τον φορέα European Museum Forum, Βραβεία EMYA 2016. Η Ελληνική και η διεθνής εμπειρία» που έγινε στο αμφιθέατρο του αρχαιολογικού μουσείου, συμμετείχαν μουσειολόγοι, ειδικοί επιστήμονες αλλά και φορείς, που στόχο είχαν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, τόσο για την θέση των μουσείων στην νέα εποχή, όσο και για να εξηγήσουν την σημασία της αριστείας κάποιου μουσείου (με αφορμή τα φετινά βραβεία EMYA).
Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, που για το 2016 είχε την τιμητική υποψηφιότητα για «ευρωπαϊκό μουσείο της χρονιάς» συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα, μαζί με εκπροσώπους μουσείων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η διευθύντρια του, Ελια Κουμή, μίλησε για την ιδιαιτερότητα του Μουσείου Τυπογραφίας, την διπλή του δράση –ως εκθεσιακό χώρο αλλά παράλληλα και ως χώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων- την μοναδικότητά του, και την φετινή εμπειρία της υποψηφιότητας που απέσπασε. Παράλληλα έκανε αναφορά στο όραμα και τα σχέδια του ιδρυτή και Προέδρου του Μουσείου Τυπογραφίας για το μέλλον.
Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς η Δρ. Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που υπερτόνισε την σημασία «σμιξίματος» των ειδικών των μουσείων ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες και εμπειρίες για την καλύτερη λειτουργία τους. Τον λόγο πήραν στην συνέχεια η Δρ. Ε. Κόρκα, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Λίλα ντε Τσάβες, Πρόεδρος του Heritage and Museum, μέλος Δ.Σ. του European Museum Forum, Υπεύθυνη Εθνικών Ανταποκριτών Ευρωπαϊκών κρατών, που σημείωσε την βοήθεια και σημασία που έχει ο θεσμός της αριστείας των μουσείων και ιδιαίτερα των βραβείων EMYA.  Ακολούθησε ένθερμος χαιρετισμός από την Anna Barbarzak, Πρέσβη της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που εξήρε την σημασία του θεσμού της αριστείας και μίλησε για το πόσο σημαίνοντα ρόλο έχει η εμπειρία του επισκέπτη σε ένα μουσείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε –όπως ήταν φυσικό - στο Μουσείο «of the History of Polish Jews» της Πολωνίας που φέτος κέρδισε το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2016». Ακόμα, χαιρετισμούς απηύθυναν οι  Αλ. Μπουντούρης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α', Τμηματάρχης, Συμβούλιο της Ευρώπης Δ3 Διεύθυνση Συμβουλίου της Ευρώπης - ΟΑΣΕ Υπουργείου Εξωτερικών, και  Χρ. Τεντόμας, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νέων του Δήμου Αθηναίων. Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε η Δρ. Μ. Λαγογιάννη, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που έκανε αναφορά στην σημασία που έχει η συχνή ανταλλαγή απόψεων των ειδικών των μουσείων στην πρόοδο και την βελτίωσή τους, ενώ και εκείνη στάθηκε στην σημασία της αριστείας αναφέροντας παραδείγματα από το παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με την υποστήριξη της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου