Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Το μήνυμα των νέων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έχουν πολλές αναγνώσεις. Η κυριότερη, ίσως, αφορά τη νέα γενιά. Τους νέους, ηλικίας 18 – 25 χρονών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα ποιοτικά ευρήματα και τις αναλύσεις που ακολούθησαν, φαίνεται ότι ψήφισαν συντριπτικά το “όχι”.
Αυτό όμως το “όχι” στέλνει μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, ενάντια στις κυρίαρχες πολιτικές λιτότητας που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της νέας γενιάς. Των νέων που είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται για ένα χαμηλό μεροκάματο που δεν τους επιτρέπει να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Των φοιτητών που θα λάβουν ένα πτυχίο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και, ίσως, υποχρεωθούν να ξενιτευτούν για να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους. Των παιδιών εκείνων που «τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα» για να παραφράσουμε ένα παλαιό σύνθημα.
Το “όχι” πρέπει να προβληματίσει όλους τους πολιτικούς. Τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης. Τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης καθώς ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται παντού στην Ευρώπη.
Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι. Αλλά μια Ευρώπη με επιμονή στη σκληρή λιτότητα δεν έχει μέλλον…
(Χανιώτικα νέα - 8/7/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-minima-ton-neon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου