Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Αναζήτηση διεξόδων στην Ελλάδα της κρίσης

Στα χρόνια της κρίσης ξεδιπλώνεται μια άλλη Ελλάδα. Οχι αυτή των μάταιων αντιπαραθέσεων που κυριαρχούν στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά εκείνη της αλληλεγγύης που, τελευταία, συνδυάζεται με μια άλλη αντίληψη περί της οικονομίας από κοινότητες πολιτών. Μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα και το νέο μνημόνιο που μεταφράζεται σε δυσβάστακτα μέτρα, δημιουργείται η ανάγκη για επιπλέον νέες ιδέες και ρεύματα που ίσως μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία αναζητούν διεξόδους από τη σημερινή κατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Τα τελευταία πέντε χρόνια, λοιπόν, έχουν αναπτυχθεί  συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Κύτταρο” της Χαλέπας), κοινωνικά φαρμακεία (στην πλατεία Κολοκοτρώνη των Χανίων στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης) και δωρεάν φροντιστήρια για τη στήριξη απόρων και θυμάτων της κρίσης.
Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συνεταιριστικές – συνεργατικές – κοινωνικές επιχειρήσεις από ομάδες νέων, παρέες και φίλους. Ηδη, σε γειτονιές της Αθήνας με επιτυχία λειτουργούν συνεργατικά καφενεία – μεζεδοπωλεία.
Στα Χανιά κατά καιρούς λειτουργούν ανταλλακτικά παζάρια για συναλλαγές χωρίς ευρώ. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια ιδρύθηκε για τον σκοπό αυτό, το Δίκτυο Ανταλλαγών.
Σε όλη τη χώρα αναπτύσσονται εναλλακτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Στα Τρίκαλα πολίτες έχουν δημιουργήσει την κίνηση “από κοινού” για την “Αποανάπτυξη” με πλούσια δράση. Στην ιδρυτική διακήρυξη διαβάζουμε: «Είναι προφανές ότι πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας: Μείωση κατανάλωσης, επισκευή και επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανακύκλωση, επιβράδυνση κ.λπ. Σε οικονομικό επίπεδο προτείνεται επιστροφή στην τοπική παραγωγή και διάθεση προϊόντων» κ.ά.
Στην εποχή της κρίσης, η απάντηση στα προβλήματα μπορεί να δοθεί μέσα από τους ίδιους τους πολίτες. Αρκεί να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους με δημιουργικές πρωτοβουλίες, γεμάτες αλληλεγγύη και ανθρωπιά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/7/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anazitisi-diexodon-stin-ellada-tis-krisis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου