Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Βραβείο στο Πολυτεχνείο Κρήτης για πρωτοποριακή εργασία που ανοίγει νέους δρόμους στις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες

Στην κορυφή της επεξεργασίας σήματος διεθνώς βρίσκεται το Πολυτεχνείο Κρήτης μετά και τη νέα διάκριση την οποία πέτυχαν φοιτητές - ερευνητές του Ιδρύματος για πρωτοποριακή εργασία τους που ανοίγει νέους δρόμους στις ψηφιακές - διαδικτυακές τηλεπικοινωνίες.
Συγκεκριμένα, προχθές το βράδυ ανακοινώθηκαν τα βραβεία καλύτερης εργασίας με συμμετοχή φοιτητή στο 40οστό συνέδριο Επεξεργασίας Σήματος IEEE ICASSP 2015, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος, στις 19-24 Απριλίου, στο Brisbane της Αυστραλίας (http://icassp2015.org/awards-grants/).
Οπως έγινε γνωστό, το Πολυτεχνείο Κρήτης κέρδισε το βραβείο καλύτερης εργασίας με συμμετοχή φοιτητή στην ενότητα “Επεξεργασία Σήματος για Τηλεπικοινωνίες”. Το βραβείο μοιράζονται οι υποψήφιοι διδάκτορες της Σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Πάνος Αλεβίζος και Γιάννης Φούντζουλας, με επιβλέποντες τους Αναπληρωτές Καθηγητές Άγγελο Μπλέτσα και Γιώργο Ν. Καρυστινό, αντίστοιχα, για την εργασία:
«Noncoherent Sequence Detection of Orthogonally Modulated Signals in Flat Fading with Log-linear Complexity», που λύνει προβλήματα ανίχνευσης ακολουθιών του ψηφιακού σήματος.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το συνέδριο ΙΕΕΕ International Conference on Acoustics, Speech and Signal Processing (ICASSP) είναι από παλαιότερα και εγκυρότερα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical & Electronic Engineers - IEEE) στα θέματα επεξεργασίας σήματος και θα διεξαχθεί φέτος στο Brisbane της Αυστραλίας, στις 19-24 Απριλίου. Παρουσιάζονται πάνω από 1500 εργασίες, μετά από κρίση πλήρους κειμένου, σε θέματα επεξεργασίας σήματος όλων των κατηγοριών και επιλέγεται μία καλύτερη εργασία με συμμετοχή φοιτητή από κάθε ενότητα.
Για το 40οστό συνέδριο ICASSP 2015 επιλέχθηκαν 8 εργασίες από ισάριθμες θεματικές περιοχές, που εκπονήθηκαν σε κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Πολυτεχνείο της Λωζάνης, η Google, το INRIA της Γαλλίας κλπ. Μεταξύ των 8 καλύτερων εργασιών του συνεδρίου είναι και η εργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία πρώτευσε στη θεματική περιοχή «Επεξεργασία Σήματος για Τηλεπικοινωνίες».
Η ΕΡΓΑΣΙΑ
Οπως εξηγούν οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι επιβλέποντες αν. καθηγητές, «η εργασία λύνει ένα από τα βασικότερα προβλήματα ανίχνευσης ακολουθιών τηλεπικοινωνιακών σημάτων, με πρακτικά υλοποιήσιμο τρόπο και πιθανές εφαρμογές στις ασύρματες ψηφιακές επικοινωνίες, με εξειδίκευση στο Διαδίκτυο των Λαχανικών (Internet of Vegetables) (σ.σ.: πρόκειται για ένα ψηφιακό - διαδικτυακό σύστημα που έχει αναπτυχθεί επίσης στο Πολυτεχνείο και επιτρέπει ψηφιακά να ενημερώνεται ο αγρότης για τις ανάγκες της καλλιέργειάς του σε νερό), στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), καθώς επίσης στις δορυφορικές και στις υποβρύχιες επικοινωνίες.
Πρακτικά, ο δέκτης σε ένα συμβατικό ψηφιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών εκτιμά το κανάλι μεταξύ πομπού και δέκτη και ανιχνεύει ένα σύμβολο την φορά, διαδοχικά, το ένα μετά το άλλο. Το πρόβλημα είναι πως σε χαμηλά επίπεδα ισχύος σήματος, όπως συμβαίνει σε πολλά τηλεπικοινωνιακά σενάρια (π.χ. αισθητήρες που εκπέμπουν με πολύ χαμηλή ισχύ, δορυφορικές ζεύξεις κλπ) η εκτίμηση του καναλιού δεν είναι ακριβής. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να αποδείξει πως κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η εκτίμηση του καναλιού δεν χρειάζεται, αρκεί κάποιος να ανιχνεύσει ακολουθίες διαδοχικών συμβόλων και όχι μόνο ένα σύμβολο την φορά».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι  «η εργασία εστίασε σε σήματα τα οποία χρησιμεύουν σε ψηφιακές επικοινωνίες υπό περιορισμό ισχύος (τα λεγόμενα σήματα ορθογώνιων διαμορφώσεων) και βρήκε πρακτικούς τρόπους ανίχνευσης ακολουθιών τέτοιων συμβόλων, χωρίς να χρειάζεται εκτίμηση του καναλιού μεταξύ πομπού και δέκτη. Η σημασία της εργασίας εστιάζεται στο γεγονός ότι, αν και η ανίχνευση ακολουθιών είναι σε γενικές γραμμές πολύπλοκη, είναι δυνατόν με «έξυπνο» ψάξιμο να βρεθεί η ακολουθία που στάλθηκε γρήγορα και με απλό τρόπο.
Για παράδειγμα, μια ακολουθία 100 συμβόλων από bits με ορθογώνια δυαδική διαμόρφωση θα χρειαζόταν, πριν την εργασία αυτή, ψάξιμο μεταξύ δύο στην εκατοστή πιθανών ακολουθιών, το οποίο είναι πρακτικά μη υλοποιήσιμο. Η εργασία έδειξε τρόπους εύρεσης της ακολουθίας που στάλθηκε με πολυπλοκότητα της τάξης του 100 log(100), το οποίο είναι της τάξης του 700 (για λογάριθμο με βάση το 2) και εύκολα υλοποιήσιμο.
Ανοίγονται ευκαιρίες για σημαντικές εφαρμογές σε τηλεπικοινωνιακά σενάρια όπου υπάρχει περιορισμός στην ισχύ του σήματος. Π.χ. φανταστείτε το σενάριο των υπερ-φθηνών ασύρματων αισθητήρων για τα λαχανικά, που ειδοποιούν ασύρματα και με πολύ χαμηλή ισχύ τον γεωργό πότε διψάνε ή πεινάνε (Διαδίκτυο των Λαχανικών), των ασύρματων ετικετών χωρίς μπαταρία RFID (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) ή άλλων εφαρμογών σε δορυφορικές ή υποβρύχιες επικοινωνίες».
Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Πάνος Αλεβίζος, δήλωσε: «Η διάκριση αυτή είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και δείχνει το καλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την επιτυχία αυτή θέλω να την αφιερώσω στην οικογένεια μου, για όλη τη στήριξη και αγάπη που μου έχει προσφέρει.»
Ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φούντζουλας ανέφερε: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ομαδική δουλειά. Είναι σημαντικό πως η Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης απαρτίζεται απο πλήρως καταρτισμένους καθηγητές με διάθεση για έρευνα και διδασκαλία».
Ο Γιώργος Ν. Καρυστινός, Αναπλ. Καθηγητής και Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης, για ακόμη μία φορά, πρωτεύει στο ανταγωνιστικό διεθνή επιστημονικό χώρο. Και αυτή η πρωτιά, όπως και οι προηγούμενες, οφείλονται κυρίως στο μεράκι και στη δουλειά των φοιτητών μας, ανθρώπων στους οποίους πρέπει να επενδύσει η χώρα μας για να ελπίζει στο μέλλον. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας. Έχει το δυναμικό και τις προοπτικές. Αρκεί η πολιτεία να σταματήσει να το βλέπει ως πεδίο άσκησης μικροπολιτικής, αλλά να επιτρέψει να ευδοκιμήσουν συνθήκες πολιτισμού, εξωστρέφειας, σύνδεσης με την αγορά εργασίας, και αριστείας».
Ο Αναπλ. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Άγγελος Μπλέτσας δήλωσε: «Προσπαθούμε να προσφέρουμε ακαδημαϊκές συνθήκες σε παιδιά όπως ο Πάνος και ο Γιάννης, εφάμιλλες εκείνων στα καλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό πρακτικά σημαίνει μαθήματα υψηλού επιπέδου, εργαστήρια εξοπλισμένα όπως πρέπει, μηνιαίο μισθό-υποτροφία για τους μεταπτυχιακούς μας, συμμετοχή στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Προσπαθούμε επίσης να τους στέλνουμε για σύντομες επισκέψεις εργασίας στους καλύτερους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Η αγωνία μας είναι να μην αντιστραφεί η προσπάθεια πιο ακαδημαϊκής λειτουργίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Αφιερώνουμε την επιτυχία αυτή, που προστίθεται σε μια σειρά άλλων, σε όσους μας αγαπούν και μας προσέχουν και σε όσους πιστεύουν στην αριστεία και όχι στην μετριοκρατία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 20/3/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nei-dromi-stis-psifiakes-tilepikinonies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου