Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το αύριο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Για πρώτη φορά, ίσως, στη νεότερη ιστορία μας, τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν χθες στραμμένα στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί αλλά και οι λαοί της Ευρώπης και όχι μόνον, με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων. Τα διεθνή ΜΜΕ είχαν πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές. Το Διαδικτυακό google  είχε ελληνικά σημαιάκια στην πρώτη του σελίδα, παραπέμποντας σε ιστοσελίδες με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Το δημοφιλές youtube, είχε επίσης περιβάλει με σημαιάκια το σήμα του στο Διαδίκτυο.
Το αποτέλεσμα, μπορεί να έφερε ανακούφιση στους Ευρωπαίους ηγέτες και να έδειξε ότι οι ψηφοφόροι παραμένουν σε ένα βαθμό διχασμένοι για το θέμα του μνημονίου.
Ωστόσο, ο λαός αποφάσισε. Και η γνώμη της πλειοψηφίας είναι σεβαστή στη Δημοκρατία.
Τώρα, έτσι κι αλλιώς, τα ψέμματα τελείωσαν. Οπως και η άγρα ψήφων.
Το αύριο που ξημερώνει είναι δύσκολο. Για τη χώρα και τον λαό της.
Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει με υπευθυνότητα να σταθούν στις περιστάσεις. Αν κάτι καλό είχε η προεκλογική περίοδος και η άνοδος των αντιμνημονιακών κομμάτων, ήταν ότι όλοι οι πολιτικοί, λίγο - πολύ, είχαν αρχίσει να συγκλίνουν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Ακόμα και αυτοί που το υπέγραψαν. Και αυτό, οι αυριανοί κυβερνώντες δεν πρέπει να το ξεχάσουν. Πρέπει, αντίθετα, να κοιτάξουν πώς θα δώσουν ελπίδες σε αυτόν τον λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία του. Πώς ενωμένοι πια θα μεταβούν στις Βρυξέλλες. Πώς, στο πλαίσιο της Ευρώπης, θα προσπαθήσουν για μια άλλη Ελλάδα, πιο δυνατή, μέσα στην Ε.Ε. Πώς, ακόμη, θα πετύχουν να επιστρέψουν στους εργαζόμενους δικαιώματα που αδίκως έχουν ακυρωθεί, οδηγώντας στους στην πτώχευση. Και, εν τέλει, πώς θα περισώσουν την κοινωνική συνοχή που φαίνεται, σταδιακά, να χάνεται. Για να μη γίνουμε ζούγκλα.
Τώρα, αυτοί που θα αναλάβουν το τιμόνι της χώρας, δεν πρέπει να ματαιώσουν τις προσδοκίες του κόσμου. Πρέπει, ωστόσο, να είναι έτοιμοι να δεχτούν αυστηρή κριτική.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να καταστραφεί. Αλλά και δεν αντέχει άλλες ήττες...
(Χανιώτικα νέα - 18/6/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/99826-akrobasies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου