Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς η παρακαταθήκη του Κωστή Νικηφοράκη

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ
Φωτεινό παράδειγμα για τις σημερινές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς αγώνες για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διακρίσεις, ανισότητες και εκμετάλλευση, αποτελεί η παρακαταθήκη που άφησε με το ήθος και τη στάση του ο γιατρός και κοινωνικός αγωνιστής Κωστής Νικηφοράκης. 
Φίλοι και συναγωνιστές του Κωστή Νικηφοράκη αναφέρθηκαν στην πολύπλευρη προσφορά του στην κοινωνία των Χανίων και την ανθρωπιά του, σε εκδήλωση μνήμης που πραγματοποίησαν χθες το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών και ο Σύλλογος Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων, ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση για τη σημασία της αλληλεγγύης, την οποία ο Κωστής Νικηφοράκης υποστήριζε με την καθημερινή του στάση απέναντι στα πράγματα.
Η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου έγινε η εκδήλωση, ήταν γεμάτη ασφυκτικά από κόσμο, ενώ η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή φωτογραφιών από τη ζωή και τη δράση του Κωστή Νικηφοράκη.
«ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ»   
«Πέρασαν ήδη 5 χρόνια από τότε που χάσαμε τον Κωστή. Μια απώλεια συντριπτική, ένα κενό το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί», σημείωσε το μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, παλιός φίλος και σύντροφος του Κωστή Νικηφοράκη, Νίκος Γιαννόπουλος, μιλώντας λίγο πριν την έναρξη της βραδιάς στους δημοσιογράφους. 
«Προδρομικός, χαρισματικός, ανοιχτός, ενωτικός, διαλλακτικός και μαζί αδιάλλακτος, ο Κωστής Νικηφοράκης κατάφερε με την παρουσία του, τη γλύκα του και παράλληλα το πείσμα του, όχι απλά να σφραγίσει τη ζωή και τα κοινά των Χανίων αλλά ολόκληρου του κινήματος», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα σήμερα που στους καιρούς κρίσης και επίθεσης, το ζήτημα της αλληλεγγύης τίθεται τόσο σκληρά και με επείγοντα τρόπο γιατί πρέπει να επιβιώσουμε, γιατί πρέπει να περιθάλψουμε τους τραυματίες μας για να τα βγάλουμε πέρα στον κοινωνικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει από πάνω, η δράση του Κωστή Νικηφοράκη από τα Συσσίτια της Σπλάντζιας και τους μετανάστες, μέχρι το Νοσοκομείο Χανίων, τον αγώνα του ενάντια στην καταστολή και για τις Βάσεις, παραμένει οδηγός. Σήμερα τα Δίκτυα Αλληλεγγύης που δημιουργούνται σε όλη την Ελλάδα, τα συσσίτια, τα κοινωνικά ιατρεία, τα σχολεία κ.λπ. πραγματικά παίρνουν παράδειγμα από τη ζωή και το έργο του Κωστή Νικηφοράκη».
«ΔΙΔΑΞΕ ΜΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ»
Ο δικηγόρος και μέλος του Κοινωνικού Στεκιού - Στεκιού Μεταναστών, Νίκος Τζάρας, τόνισε ότι ο Κωστής Νικηφοράκης "δίδαξε" με το παράδειγμά του την έννοια της αλληλεγγύης σε ολόκληρη την κοινωνία των Χανίων.
«Έχουν περάσει 5 χρόνια από τον θάνατό του και η μνήμη του παραμένει ζωντανή στη συνείδηση των ανθρώπων που τον γνώρισαν και που ταυτίστηκαν μαζί του σε αγώνες για πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή της κρίσης και των έντονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μάς λείπει. Μάς λείπει αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο και τη σκέψη του και με την αναγωγή σε ό,τι έχει κάνει είναι κοντά μας και μας συνοδεύει. Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ορισμένα πράγματα για τη δράση του και την πρωτοπόρα σκέψη του, για τους αγώνες του, για την αλληλεγγύη που επέδειξε και δίδαξε στον χανιώτικο λαό και όχι μόνο, με το παράδειγμά του και με το ήθος του», επεσήμανε ο κ. Τζάρας. 
Η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων Κατερίνα Μανιμανάκη στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Κωστή Νικηφοράκη στον ιατρικό κόσμο.
«Για εμάς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Χανίων αλλά και όλη την ιατρική κοινότητα ο Κωστής Νικηφοράκης λείπει αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ. Ήταν η έμπνευση, ήταν η δύναμη, ήταν ο δρόμος. Είμαι βέβαιη ότι αν αυτή τη στιγμή ήταν μαζί μας μέσα στο μυαλό του Κωστή θα υπήρχε σίγουρα η λύση που όλοι εμείς προσπαθούμε να βρούμε», σημείωσε η κα Μανιμανάκη και συμπλήρωσε: «Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντί του να μεταδώσουμε στους νεαρούς συναδέλφους όλο τον πλούτο και τη βαρύτατη παρακαταθήκη των αξιών που έχει αφήσει ο Κωστής Νικηφοράκης. Κάθε μέρα τον μνημονεύουμε, τον αναζητάμε, τον σκεφτόμαστε και προσπαθούμε να μπούμε μέσα στο μυαλό το δικό του για να δούμε τι θα έκανε ο Κωστής αν θα ήταν εδώ».
(Χανιώτικα νέα - 16/2/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου