Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ανεργία και Κομισιόν

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το πρόβλημα της ανεργίας εξαπλώνεται ανησυχητικά στην χώρα μας αλλά και σ' όλη την Ευρώπη. Στρατιές συγκροτούν οι άνεργοι. Νέοι οι περισσότεροι με μεράκι και όρεξη για δουλειά. Πτυχιούχοι Πανεπιστημίων που έχουν ξοδέψει αμέτρητες ώρες μελέτης για να αποκτήσουν ένα πτυχίο χωρίς αντίκρισμα.
Θύματα της κρίσης αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών που δεν ευνοούν την εργασία. Αλλωστε και στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, η τρόικα απαιτεί μειώσεις μισθών αλλά και απολύσεις. Για προσλήψεις ούτε λόγος.
Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέλαβε πρωτοβουλία και ανακοίνωσε στις 31 Ιανουαρίου τη 
δημιουργία «ομάδων δράσης» στην Ελλάδα και σε επτά ακόμα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπου, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, η πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων,  που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά καθώς τα στοιχεία που έδωσε στις 31 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα η Eurostat, αναφέρουν ότι η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 στη χώρα μας  το 47,2%.
Οι «ομάδες δράσεις» θα συσταθούν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Σλοβακία.
Το θέατρο του παραλόγου έγκειται στο ότι οι ίδιοι αυτοί μηχανισμοί, κομμάτι των οποίων αποτελεί η περίφημη "τρόικα", που απαιτούν εναγωνίως και απειλητικώς απολύσεις και περικοπές, έρχονται τώρα να παρουσιάσουν ένα κοινωνικό πρόσωπο.
Δεν λέμε, καλές οι προτάσεις του κ. Μπαρόζο. Για να γίνουν, όμως, πιστευτές πρέπει να δούμε έργα. Και τι έργα; Πάγωμα απολύσεων, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μην οδηγηθούν στο "λουκέτο" αλλά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων ανθρώπων, άνοιγμα και όχι κλείσιμο θέσεων εργασίας κ.α.
Διότι, από λόγια "χορτάσαμε" πια…
(Χανιώτικα νέα - 3/2/3012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/88857-akrobasies/

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Απαιτούν απολύσεις και μειώσεις στο δημόσιο τομέα κι όχι στον ιδιωτικό. Στον ιδιωτικό ζητούν ελαστικό-ποίηση της αγοράς εργασίας. Όσοι έχουμε ζήσει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα ξέρουμε ότι η ελληνική αγορά είναι στην ουσία της τύποις ανελαστική. Στην πραγματικότητα, και με εξαίρεση τις μεγάλες εταιρίες, δεν ισχύουν ούτε οι Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις, ούτε τα ωράρια, ούτε οι υπερωρίες. Στην πράξη και μισθοί μειώθηκαν, και τα ωράρια σε κάποιες περιπτώσεις.

    Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι το κόστος εργασίας δεν είναι μόνο το μισθολογικό. Κόστος εργασίας είναι και το κόστος ασφάλισης, το οποίο μπορεί και πρέπει να μειωθεί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο τέως υπουργός κος Μόσιαλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα για τη λειτουργία των οργανισμών ασφάλισης απασχολούνται περίπου 21.000 άτομα όταν σε μια μεγαλύτερη χώρα που ανέφερε το ποσό αυτό μειώνεται στα 800.

    Η τρόικα δεν έχει βαλθεί να φτωχύνει τους Έλληνες. Ζητάει περικοπές εκεί όπου το κόστος είναι αδικαιολόγητο. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα είτε να κόψει τους 2 μισθούς (13ο και 14ο) είτε να μειώσει ανάλογα το μη μισθολογικό κόστος τους. Το 2ο είναι και το πιο δύσκολο γιατί απαιτεί ουσιαστική δουλειά. Φυσικά το πρώτο θα ήταν υπέρ του πολίτη αλλά τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα στο τέλος τέλος θα οδηγήσουν στο 1ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή