Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μάγεψε "Το Νησί"




Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια από τις αρτιότερες δουλειές της ελληνικής τηλεόρασης 'Το Νησί', πέτυχε να καθηλώσει τους τηλεθεατές και να μας κάνει περήφανους καθώς η υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία είναι του Χανιώτη σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Εξαιρετικές, παράλληλα, οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών.
Η εκπληκτική αυτή παραγωγή του Mega δεν έχει καμία σχέση με την υποκουλτούρα που διέπει ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα. Εχει χαρακτηριστικά ποιοτικού κινηματογράφου. Και έχει την αποδοχή όχι μόνο των τηλεθεατών, καθώς έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης για τηλεοπτική σειρά, αλλά και των τηλε-κριτικών.
Μέσα από τη συμμετοχή τους στη σειρά, οι Χανιώτες τιμούν την πόλη μας αλλά και την Κρήτη γενικότερα:
- Ο πολυβραβευμένος Χανιώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της σειράς, τιμά την πόλη με τη δουλειά του. Ταινίες του έχουν βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (24 διεθνή βραβεία), ενώ το ντεμπούτο του στην ελληνική τηλεόραση το έκανε με τη σειρά του Mega 'Μπαμπά μην τρέχεις'.
- Οι βοηθοί στην παραγωγή που, μεταξύ άλλων, είναι ο Δημήτρης Ξενάκης και ο Γιώργος Διακάκης.
- Οι Χανιώτες ηθοποιοί: Δημήτρης Καλογεράκης (Γρηγόρης Φρουρός), Λευτέρης Μποτωνάκης (Στέφανος), Μαρινέλλα Βλαχάκη (Ελπίδα Κοντομάρη), Μιχάλης Αεράκης (Αλέξανδρος Βανδουλάκης), Μαρία Τσιζμενάκη (Μητέρα Δημήτρη Λεμονιά), Σόλωνας Κατσικανδαράκης (Πατέρας Δημήτρη Λεμονιά), Κωνσταντακάκης Μανώλης (Καφετζής Πλάκας), Μπλαζάκης Νίκος (Καραγκιοζοπαίχτης Σπιναλόγκας), Αντύπας Νταμοτζίδης (Αντώνης Αντωνόπουλος), Δέσποινα Κιαπέκου (Σοφία ηλικίας 10), Γιώργος Αμαραντίδης (Μικρός Φώτης) Μιχαλογιάννης Ηλίας (Οδηγός Βανδουλάκηδων), Πουλής (Παππάς Νεάπολης), Ιωάννα Δάβη - Αρετή (νέα δασκάλα Πλάκας). Συμμετείχαν επίσης πολλοί Χανιώτες ως βοηθητικοί ηθοποιοί στα γυρίσματα...
Η ΣΕΙΡΑ
Τα γυρίσματα της σειράς είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2009 από το Mega, με εταιρείες παραγωγής την TVE (Tηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Ε.) και την Indigo View.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διασκευάζεται για την τηλεόραση ένα διεθνές best seller, το βιβλίο «Το Νησί», της Victoria Hislop. Το βιβλίο της Victoria Hislop έγινε παγκόσμιο best seller με 2.000.000 πωλήσεις εκ των οποίων 185.000 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Εκδόθηκε στην Αγγλία το 2006, στην Ελλάδα το 2007 καθώς και σε 23 ακόμη χώρες και μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε να εκτοξευθεί στις λίστες των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του βιβλίου συνεχίζουν με εκπληκτικούς ρυθμούς εντός και εκτός Ελλάδας.
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει επίσης σε: Πολωνία, Σερβία, Ισπανία, Κροατία, Νορβηγία, Ταϊβάν, Γερμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία, Κίνα, Σουηδία, Ιαπωνία, Τσεχία, Βραζιλία, Λιθουανία, Τουρκία, Ισραήλ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία ξεκινά το 1939 και φτάνει έως και το 2001 και είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που αφορούν στη ζωή των κατοίκων της Πλάκας και της Σπιναλόγκας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο του Χάνσεν (της λέπρας).
Ο αγώνας των λεπρών της Σπιναλόγκας για επιβίωση και για καλύτερες συνθήκες ζωής, πλέκεται αριστουργηματικά με τον αγώνα των κατοίκων της Πλάκας ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, που άφηνε η νόσος, όταν χτυπούσε το μέλος μιας οικογένειας.
Από τη μία αναπαρίσταται η ιστορία των κατοίκων της Πλάκας που πρέπει να κρατήσουν μυστική την ασθένεια, να αντιμετωπίσουν τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και να συνεχίσουν τη ζωή τους για χάρη των παιδιών τους.
Από την άλλη, στην απέναντι όχθη, στην Σπιναλόγκα, οι μελλοθάνατοι Κρητικοί και Αθηναίοι Χανσενικοί, απομονωμένοι και «φυλακισμένοι» πάνω στο νησί, έχουν να αντιμετωπίσουν αρχικά τεράστιες δυσκολίες καθημερινής επιβίωσης, καταφέρνουν ωστόσο να ξεπεράσουν τα προβλήματα, ευημερούν, παντρεύονται και κάνουν παιδιά, καλλιεργούν, κάνουν εμπόριο, συνεχίζουν να δημιουργούν και να ζουν…
Το πλέξιμο των παράλληλων ιστοριών πόνου και ελπίδας, δακρύων και γέλιου, ζωής και θανάτου, αποφέρει ένα δραματουργικό τηλεοπτικό αποτέλεσμα που καθηλώνει τον θεατή! Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά που υμνεί την αγάπη και την ελπίδα για τη ζωή.
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Τη διασκευή του best seller έχει αναλάβει η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, μια σεναριογράφος με τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες στο ενεργητικό της όπως 'Αναστασία', 'Η ζωή που δεν έζησα', 'Λόγω τιμής', 'Λένη' και 'Απών', που επίσης γυρίστηκε στην Κρήτη.
Οι συντελεστές, που συνεργάζονται στη συγκεκριμένη παραγωγή, εξασφαλίζουν το αρτιότερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Η εικόνα αποτυπώνεται άριστα μέσα από τη ματιά του διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Κατριτζιδάκη. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς και οι συνεργάτες του έφτιαξαν από την αρχή όλα τα σκηνικά, προκειμένου να αναπαραστήσουν πιστά την περίοδο από το 1939 έως το 1957. Η Ξανθή Κόντου και η Μαρία Κοντοδήμα, που υπογράφουν την ενδυματολογία, έκαναν έρευνα επί 8 μήνες για τα περίπου 2.000 κοστούμια, που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά. Ο Μίνως Μάτσας, ο οποίος έχει διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ντύνοντας με τις μελωδίες του κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικά προγράμματα, υπογράφει τη μουσική. Τους χαρακτήρες της σειράς ζωντανεύει ένα πλήθος γνωστών και καταξιωμένων ηθοποιών: Στέλιος Μάινας (Γιώργης Πετράκης), Κατερίνα Λέχου (Ελένη Πετράκη), Γιούλικα Σκαφιδά (Μαρία Πετράκη), Ευγενία Δημητροπούλου (Άννα Πετράκη - Αλέξις Φίλντιγκ), Τάσος Νούσιας (Νίκος Παπαδημητρίου), Μαρία Πρωτόπαππα (Ευγενία Καπετανάκη), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Νίκος Κυρίτσης), Αιμίλιος Χειλάκης (Μανώλης Βανδουλάκης), Φιλαρέτη Κομνηνού (Σοφία Φίλντινγκ), Γιάννης Στάνκογλου (Αντρέας Βανδουλάκης), Θόδωρος Κατσαφάδος (Πέτρος Κοντομάρης), Ορφέας Αυγουστίδης (Αντώνης Αγγελόπουλος), Ανίτα Κούλη (Φωτεινή Αγγελοπούλου), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Χριστίνα Κρουσταλάκη), Ντίνα Μιχαηλίδη (Σαβίνα Αγγελοπούλου), Γρηγόρης Ορφανουδάκης (Παύλος Αγγελόπουλος), Νίκος Ορφανός (Χρήστος Λαπάκης), Όλγα Δαμάνη (Φωτεινή Αγγελοπούλου σε μεγάλη ηλικία), Νεκτάριος Λουκιανός (Δημήτρης Λεμονιάς), Κατερίνα Μισιχρόνη (Ηλέκτρα Βλαχάκη), Μαργαρίτα Πανουσοπούλου (Καλλιόπη), Πέτρος Αλατζάς (Σταύρος Σολομωνίδης), Μανώλης Χουρδάκης (Θόδωρος Μακριδάκης) κ.ά.
ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ
ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΟΥΣ
Η Πόπη Διαμαντάκου έγραψε στα "ΝΕΑ":
"Τι να πρωτοθυµηθούµε από αυτό το πρώτο επεισόδιο, όπου η δουλειά του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και οι ερµηνείες ξεπερνούσαν τις προσδοκίες. Η Κατερίνα Λέχου απέπνεε ένταση και συναίσθηµα, µε τις φορτισµένες σιωπές του ο έξοχος Στέλιος Μάινας έπαιρνε τον θεατή µαζί του, αλλά πάνω απ’ όλα τα παιδιά, ο καταπληκτικός Μάνος Τσαγκαράκης, ο Δηµήτρης Λεµονιάς που ράγισε καρδιές και οι Αναστασία Τσιλιµπίου και Ιφιγένεια Τζόλα, που κάνουν τις κόρες της Ελένης, Μαρία και Αννα αντιστοίχως, ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη".
Η Μαρίνα Πετρούτσου σημείωσε στη στήλη της "Ζαπ ζαπ" στην 'Ελευθεροτυπία':
"Πάνω από 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές καθήλωσε από το πρώτο επεισόδιο η τηλεοπτική, με κινηματογραφικές προδιαγραφές, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, μεταφορά του μυθιστορήματος της Βικτόρια Χίσλοπ, αποδεικνύοντας ότι το κοινό, αν και εθισμένο στο σκουπιδομάνι που το ταΐζουν τα κανάλια τον τελευταίο καιρό με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού τις καλές δουλειές".
Η Γιώτα Δημητρακοπούλου (Opinions - Enimerosi24.gr) σημείωσε:
"Πραγματικά αποκάλυψη το «Νησί» και especially η ερμηνεία της Κατερίνας Λέχου. Όλη η παραγωγή, power στην TV".
Η Ντέπυ Γκολεμά (Real.gr) έγραψε επίσης μια επαινετική κριτική.
(Χανιώτικα νέα - 20/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου