Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Απόβλητα σε χωματερές

«Σε χώρους υγειονομικής ταφής και σε απλές χωματερές καταλήγουν τα περισσότερα βιομηχανικά-τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα, καθώς δεν υπάρχει ειδική μονάδα για την επεξεργασία τους».
Αυτό υπογράμμισε ο Βαγγέλης Γιδαράκος, καθηγητής του Πολυτεχνείου και διευθυντής του εργαστηρίου τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Ακόμα ανέφερε ότι «η Πολιτεία αναγκάζει να μεταφερθούν τα τοξικά απόβλητα σε άλλη χώρα της Ευρώπης, όπου υπάρχουν οι συγκεκριμένες δυνατότητες επεξεργασίας».
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Συνεδρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων που πραγματοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στον Πλατανιά.
Μόλις το 1% των αποβλήτων ωθούνται προς χώρες της Ευρώπης που έχουν την τεχνολογία. Δυστυχώς τα τοξικά απόβλητα τα συναντάμε στις χωματερές, σε ΧΥΤΥ, αναμεμειγμένα με άλλα απόβλητα. Ετσι τα επικίνδυνα απόβλητα τα ξανασυναντάμε στον υδροφόρο ορίζοντα ανάλογα με τη γεωμορφολογία της κάθε περιοχής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει επιστημονική μονάδα που μπορεί με ένα συνδυασμό τεχνολογιών να αντιμετωπίσει διάφορες περιπτώσεις ρύπανσης από επικίνδυνα απόβλητα, ωστόσο το κόστος μια τέτοιας παρέμβασης είναι μεγάλο.
Ακόμα ο κ. Γιδαράκος σημείωσε πως «υπάρχουν περιοχές όπου απαιτείται απορρύπανση, αφού δεν έχει γίνει η σωστή διερεύνηση και αξιολόγηση. Μόνο από τα φυτοφαρμάκα στη Κρήτη και στον λοιπό ελληνικό χώρο έχουμε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα».
Στην Κρήτη είναι αναγκαία όσο ποτέ μια ενδελεχής έρευνα για τις περιοχές όπου υπάρχει μόλυνση εδαφών ή υπόγειων υδάτων, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απορρύπανσή τους, κατέληξε.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 8/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου