Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Εντομο "τρώει" οπωροκηπευτικά

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010
Χανιά: ένα έντομο «τρώει» τα οπωροκηπευτικά

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής λόγω του εντόμου tuta absoluta βρίσκονται οι παραγωγοί της περιοχής Κουντούρα Χανίων.
Το έντομο που πρωτοφάνηκε αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη, πλήττοντας κυρίως κηπευτικές καλλιέργειες, εκτιμήθηκε ότι θα καταπολεμηθεί με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων φυτοφαρμάκων. Ωστόσο σήμερα δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί, συνεχίζει να προκαλεί ζημιές στην παραγωγή και κυρίως να προβληματίζει εν όψει της άνοιξης που αναμένεται η έξαρση της παρουσίας του.
Ο αγροτικός σύλλογος Κουντούρας απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την περιφέρεια Κρήτης, τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στο οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία για τη δράση του εντόμου, το οποίο «εδώ και λίγους μήνες έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις κηπευτικές και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μελιτζάνες)». Ο σύλλογος ζητάει από τους αρμόδιους να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών για τυχόν αποζημιώσεις και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμησή του.
«Το έντομο παρουσιάστηκε μέσα στο καλοκαίρι. Επισημάνθηκε γρήγορα και έγινε κάποιο σεμινάριο για την αντιμετώπισή του από τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγιναν κάποιοι ψεκασμοί, χρησιμοποιήθηκαν κάποιες παγίδες, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά», τονίζει ο κ. Μπιτσάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Α. Μπιτσάκη, στην αρχή οι παραγωγοί δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία καθώς θεώρησαν ότι η παρουσία του εντόμου θα είναι πρόσκαιρη. «Δυστυχώς όμως είδαμε ότι είναι πολύ βλαβερό και κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Το έντομο τρώει το φύλλο και εισχωρεί και στον καρπό καταστρέφοντάς τον. Πολλοί αγρότες ξερίζωσαν τις καλλιέργειές τους γιατί τις είχε αχρηστεύσει. Ανησυχούμε πολύ και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα γιατί τον Μάρτιο θα υπάρχει έξαρσή του. Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να κινητοποιηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου