Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Μποστ από την "Αρένα"

Την παράσταση “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Μποστ θα παρουσιάσει το θέατρο “Αρένα”, η πιο παλιά ερασιτεχνική ομάδα της πόλης των Χανίων με 26 χρόνια παρουσίας και 36 θεατρικές παραστάσεις, από την Παρασκευή 15 έως τις 24 Ιανουαρίου στο θέατρο “Δημήτρης Βλησίδης”. Παραστάσεις θα δίδονται καθημερινά στις 9.15 μ.μ.
“Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα” είναι το τρίτο κατά σειρά έργο του Μποστ που ανεβάζει η “Αρένα” μετά τη “Φαύστα” (1996) και τη “Μαρία η Πενταγιώτισσα” (2004).
Ο Μποστ γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη από εύπορους γονείς. Ονομάστηκε Χρύσανθος Βοστατζόγλου, όπως και ο παππούς του. Λίγοι τον αποκαλούσαν με το πραγματικό του όνομα. Ηταν γνωστός με το παρατσούκλι “μέντης” που απέκτησε το 1935 επηρεασμένος από τα κατορθώματα ενός μέντιουμ που είχε δει σε κάποια θεατρική παράσταση. Το παρατσούκλι “Μποστ” καθιερώθηκε το 1958 απ’ το “Μποστάνι του Μποστ” όπου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γνωστοί του ήρωες: η κουρελιασμένη μαμά Ελλάς, ο γιος της Πειναλέων και η κόρη της Ανεργίτσα.
Οταν είδε το μοναδικό του σενάριο με τίτλο “Το πιθάρι” στον κινηματογράφο, έπαθε σοκ και το αποκήρυξε μετά βδελυμίας. Αντιθέτως, αγάπησε πολύ τα θεατρικά του έργα: Δον Κιχώτης (1963), Ομορφη Πόλη (1963), Φαύστα (1964), Τα χρυσά φτερά (1973), Εκλογές του Μποστ (1973), Μαρία Πενταγιώτισσα (1982), Κάνε το ΠασΟκ σου παξιμάδι (1985), Ιστορικέ Ιστορίαι (1985), 40 χρόνια Μποστ (1987), Μήδεια (1993), Ο ήρως της Κολομβίας (1994), Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1995).
Ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς δικό του αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος: με κείμενα γραμμένα επίτηδες ανορθόγραφα· με δεκαπεντασύλλαβο στίχο όπου ανακατεύονται πομπώδεις, λόγιες, καθαρευουσιάνικες λέξεις με ξένες ή λαϊκές εκφράσεις· με ιστορικά ή μυθικά πρόσωπα ν’ αναφέρονται σε σύγχρονες καταστάσεις με ηθελημένο πλατιασμό και αυτοσαρκασμό χωρίς συνθήματα και φανφάρες.
“Αυτό το ύφος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Αρένα”, “αγαπήσαμε και ασχοληθήκαμε με το κύκνειο άσμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ή «Ο ύμνος στις Παχουλές» - Ρωμαίος, Ιουλιέτα, γονείς Καπουλέτοι, Ηγεμόνας και πατήρ Λαυρέντιος, συνυπάρχουν αρμονικά με κάποιο μπάρμαν, δροσερά ροζ μπαλέτα, λαϊκή τραγουδίστρια και υιό Ελ. Γκρέκο σε μια απίθανη σάτιρα!”.
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Μαίρη Κλεινάκη, Χρήστος Καντεράκης, Βασίλης Γρηγοριάδης, Τόνια Κυριακουλάκη, Μανούσος Μανωλεδάκης, Σταύρος Παπαγρηγοράκης, Καίτη Κόρακα, Γεωργία Ραφαέλα Κλεινάκη, Γιώργος Νικολακάκης, Αλέξανδρος Καψαλάκης, Νίκος Τριποδάκης, Φωτούλα Μεζαρτζοπούλου, Ελίζαμπεθ Μυλωνογιάννη, Εύα Κουμή, Βασίλης Νταγκουνάκης, Δημήτρης Πετράκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Εύα Συρρή, Στέλλα Δασκαλάκη, Μαίρη Κλεινάκη, Στέλλα Μπατάκη, Νίκος Μοτάκης.
Το ροζ μπαλέτο αποτελούν (με αλφαβητική σειρά): Ζένια Κοκολάκη, Εύα Κουμή, Τόνια Κυριακουλάκη, Μαριάννα Λεδάκη, Κάθριν Ξυγκάκη, Νατάσα Προδρομίδου, Τέτα Τζατζάνη.
Για το ανέβασμα του έργου συνεργάστηκαν:
Υπεύθυνη συντονισμού: Ρίτσα Χατζηδάκη. Κοστούμια - Καπέλα: Εφη Μαρουσάκη. Χορογραφία: Μαρία Κουλίζα - Ροδολάκη. Φωτισμός - ήχος: Κώστας Παπαδόπουλος. Ηχογράφηση: Δημήτρης Μπαρνιάς. Μακιγιάζ: Τόνια Μπακούση. Ταμπέλες: Κλεάνθη Φαρμασώνη. Επιμέλεια προγράμματος: Καίτη Κόρακα. Αφισα - Πρόγραμμα: Αντωνία Κόρακα.
Τη μουσική για τα τραγούδια της παράστασης έγραψαν αφιλοκερδώς η Εφη Βετουλάκη και η Μαίρη Κλεινάκη. Συνδιοργάνωση Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων (ΔΗΠΕΧ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου