Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Στο Κεδρόδασος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αρκετοί δεν χάνουν ευκαιρία να λοιδορούν τους ελεύθερους κατασκηνωτές με το επιχείρημα ότι λερώνουν τις παραλίες με τα... απορρίμματά τους. Και, πράγματι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν... ελεύθερη κατασκήνωση, χωρίς να σέβονται τη φύση. Δεν μπορεί, όμως, αυτοί να θεωρούνται "ελεύθεροι κατασκηνωτές". Αντίθετα, ο ελεύθερος κατασκηνωτής σέβεται ή οφείλει να σέβεται τη φύση που τον φιλοξενεί, την παραλία που θα περάσει τη νύχτα του με τη σκηνή του. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι μια θαυμάσια πρωτοβουλία μιας παρέας νέων που αφορά το Κεδρόδασος, αυτή την υπέροχη παραλία, κοντά στο Λαφονήσι, στην οποία μέχρι πριν μερικές μέρες είχαν μαζευτεί πολλά σκουπίδια - αποτέλεσμα της παρουσίας ασυνείδητων λουόμενων - "ελεύθερων κατασκηνωτών". Τώρα, όμως, αυτά περιορίζονται καθώς αυτή η παρέα ελεύθερων κατασκηνωτών, δίχως φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, έχει αρχίσει να καθαρίζει την περιοχή από τα σκουπίδια. Τα παιδιά αυτά, δίχως βοήθεια καμιά, χωρίς καν να επιθυμούν τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης και κίνησης τους, πήραν σακούλες σκουπιδιών και καθάρισαν σε κάποιο βαθμό την περιοχή. Το ίδιο θα επαναλάβουν τις επόμενες ημέρες.
Αποδεικνύουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, σέβονται το περιβάλλον. Και δεν μένουν στη θεωρία, αλλά προχωρούν σε πράξεις. Δεν θα γνώριζα τίποτα, αν δεν λάμβανα ένα e-mail από γνωστή μου, που μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Με μία φίλη μαζέψαμε γύρω στις 7 σακούλες σκουπίδια από το λόφο πρόσβασης στο Κεδρόδασος και τα μεταφέραμε σε κάδο με το Σταρλετάκι... Ακόμη και αυτοί που τυχαία βλέπουν τέτοιες προσπάθειες, αν δεν ευαισθητοποιούνται ώστε να πράξουν αναλόγως, τουλάχιστον ίσως να γίνονται πιο προσεκτικοί με τα σκουπίδια τους!".
Στη συνέχεια αναφέρεται στο επόμενο καθάρισμα της παραλίας για να επισημάνει: "Εγώ θα βρίσκομαι εκεί... με έξτρα σακούλες, γαντάκια και flyers που σκέφτομαι να μοιράσω στους κατασκηνωτές προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στην κίνηση αυτή... Ακόμη και αν δεν παρακινηθούν να συμμετάσχουν, και μόνο το ότι θα γίνουν μάρτυρες εθελοντικής προσπάθειας ιδιωτών να μαζέψουν τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους, ίσως τους χτυπήσει κάποιο καμπανάκι...". Τα παιδιά σχεδιάζουν να μοιράσουν σε κόσμο που θα συναντήσουν και ενημερωτικά χαρτάκια με οικολογικά συνθήματα.
Πώς να μην συγκινηθείς με αυτήν την πρωτοβουλία; Πώς να μη χαρείς; Και πώς να μη γράψεις, παρότι τα παιδιά δεν επιθυμούν προβολή. Ο,τι κάνουν το κάνουν με την ψυχή τους. Δεν τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Αλλωστε ούτε πολιτικοί είναι που ζητάνε ψήφους, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση που περιμένει χρηματοδότηση. Τους ενδιαφέρει να προστατευτεί η φύση και να "μη χάσουμε έναν από τους ελάχιστους παράδεισους ελεύθερου κάμπινγκ". Το Κεδρόδασος είναι πράγματι από τους εναπομείναντες παραδείσους για τους κατασκηνωτές που δεν πρέπει να χαθεί.
(Χανιώτικα νέα - 2/9/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου