Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ευχαριστήριο αντάμωμα για την προστασία από τους Γερμανούς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ηταν πριν από 68 χρόνια όταν ο Αυστραλός Frack Ezzy, που πολέμησε με τις συμμαχικές δυνάμεις τους Γερμανούς κατακτητές στην Κρήτη, προστατεύτηκε από μια οικογένεια Κρητικών που τον μάζεψε ενώ ήταν εν κινδύνω και για δυο χρόνια έζησε μαζί της στο Κουστογέρακο Σελίνου Χανίων.
Οταν επέστρεψε στην Αυστραλία, παντρεύτηκε και κάποια στιγμή περιέγραψε την ιστορία του στην κόρη του και την εγγονή του. Μαράζι είχε να ξανάρθει στην Κρήτη για να ευχαριστήσει την οικογένεια Γεωργακάκη που τον είχε φροντίσει τότε. Δεν πρόλαβε όμως, καθώς το 2002 πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Ομως, η κόρη του, Ruth Riordan, και η εγγονή του, Judy Mason, δεν το ξέχασαν. Ταξίδεψαν στην Κρήτη και την περασμένη Κυριακή συνάντησαν σε χωριά του Σελίνου τις δύο γυναίκες της οικογένειας Γεωργακάκη που το 1941 είχε προστατέψει τον άνθρωπό τους! Πρόκειται για την 91χρονη Ελισάβετ Σταυριανουδάκη, κόρη του Βαρδή Γεωργακάκη από το Κουστογέρακο, την οποία συνάντησαν στο χωριό Μονή, και την αδελφή της, Χρυσούλα Σαριδάκη, στο Επανοχώρι. Ηταν πολύ συγκινητική συνάντηση καθώς ενώθηκαν οι οικογένειες Γεωργακάκη και Ezzy έπειτα από 68 χρόνια. Συγκινημένες οι δύο Αυστραλέζες ανέφεραν πως θα τοποθετήσουν στο χωριό Κουστογέρακο μια τιμητική πλακέτα για το χωριό και τους κατοίκους του.
Οι δύο Αυστραλέζες δεν ήταν σίγουρες για το αν ζουν ακόμα τα συγκεκριμένα μέλη της οικογένειας Γεωργακάκη, μέχρι που διάβασαν ένα βιβλίο για τη γερμανική κατοχή και την αντίσταση. Ενα βιβλίο που έχουν γράψει ο Ian Frazer και ο Αγγελος Παπαγεωργίου, οι οποίοι ζουν στην Αυστραλία και είχαν επισκεφθεί το χωριό Μονή Σελίνου, παίρνοντας συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες γενεές για την περίοδο της γερμανικής κατοχής και την αντίσταση. Ενας από τους ανθρώπους αυτούς ήταν και η Ελισάβετ Σταυριανουδάκη, η οποία ήταν κόρη του Βαρδή Γεωργακάκη από το Κουστογέρακο. Στο ταξίδι τους από την Αυστραλία τούς συνόδεψε ο συγγραφέας Ian Frazer με τη σύζυγό του, ενώ στα Χανιά συνεργάστηκαν με τη Νία Φώη, η οποία ανέλαβε τη διερμηνεία. Η συνάντηση έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης. Με την ευκαιρία αυτή, με πρωτοβουλία των Αυστραλών θα τοποθετηθεί στο χωριό τιμητική πλακέτα.
(Ελευθεροτυπία - 17/9/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=83357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου