Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Βραβείο σε Ελληνες για τις γεωτρήσεις

Την πρώτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σκωτία για προπτυχιακούς φοιτητές πέτυχαν δύο φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για εργασία τους σχετικά με τη δημιουργία λογισμικού για το σχεδιασμό γεωτρήσεων!
Η σημαντική αυτή διάκριση αφορά την εργασία των προπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Παναγιώτη Δαλαμαρίνη (ΜΗΧΟΠ, επιβλέπων αν. καθ. Β. Κελεσίδης) και Ανδρέα Πανάκου (ΗΜΜΥ, επιβλέπων καθ. Μ. Ζερβάκης), με τίτλο: «An easy to use well design software package for educational training» (Ενα ευκολόχρηστο λογισμικό πακέτο για σχεδιασμό γεωτρήσεων υδρογονανθράκων, για εκπαίδευση φοιτητών). Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Κελεσίδης, η εργασία των φοιτητών «πήρε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τους προπτυχιακούς φοιτητές (Society of Petroleum Engineering - SPE Student Contest), που διεξήχθη στο πλαίσιο του Offshore Europ 2009 στο Aberdeen στη Σκωτία, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009».
Η σημαντική αυτή διάκριση συνοδεύεται και από πρόσκληση για συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φοιτητών που θα διεξαχθεί στο Ετήσιο Συνέδριο της Κοινωνίας Πετρελαίων (SPE) στη Φλωρεντία της Ιταλίας, τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το λογισμικό επιτρέπει αφ' ενός μεν παράσταση μιας γεώτρησης με τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά και αφ' ετέρου υπολογισμούς καθ' όλο το μήκος της γεώτρησης των υδραυλικών παραμέτρων, όπως πτώση πίεσης, βέλτιστες παροχές για ασφαλέστερη διάτρηση. Επιπρόσθετα λειτουργεί ως «υπολογιστής» για προσδιορισμό επιμέρους παραμέτρων πολύ σημαντικών για την εκτέλεση της γεώτρησης, όπως προσδιορισμός ρεολογικών παραμέτρων, αντοχές διατρητικών στελεχών και επένδυσης, υπολογισμοί για κεκλιμένες γεωτρήσεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 12/9/2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81803

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου