Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Μεθοδεύουν κλείσιμο σταθμού έρευνας

Το κλείσιμο του Σταθμού Γεωργικής Ερευνας Ασωμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) μεθοδεύει η Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων προκειμένου να περάσει στην ιδιοκτησία της η έκταση-«φιλέτο» 1.200 στρεμμάτων της Σχολής Ασωμάτων (στην οποία στεγάζεται ο σταθμός) στο Αμάρι Ρεθύμνου! Αυτό καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ, η Εκκλησία εγείρει αξιώσεις επί του συνόλου της έκτασης, που είναι 1.200 στρέμματα, ενώ στην πραγματικότητα της έχουν παραχωρηθεί από το 1929 471 στρέμματα.
Σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, την οποία υπογράφει για τη Δ.Ε. του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ ο πρόεδρος του παραρτήματος Κώστας Καμπιτάκης, αναφέρεται ότι «υπάρχει πραγματική ανάγκη αξιοποίησης της όλης έκτασης ώστε να αποτελέσει παράγοντα βιωσιμότητας, ανάπτυξης και προβολής για την ευρύτερη περιοχή και την Κρήτη γενικότερα. Η αναζήτηση όμως του αναπτυξιακού μοντέλου, οι τρόποι, οι μέθοδοι και οι δράσεις είναι υπόθεση πρώτα απ' όλα των φορέων της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι συλλογικά, συμμετοχικά και δημοκρατικά πρέπει να αποφασίσουν.
Στους φορείς αυτούς προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Εκκλησία, κυρίως λόγω του πνευματικού της ρόλου και της ιστορίας της. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι σαφές. Από το σύνολο των 1.200 στρεμμάτων της έκτασης μόνο τα 471 στρέμματα ανήκαν στη Μονή Ασωμάτων και παραχωρήθηκαν κατά χρήση το 1929 στη Γεωργική Σχολή.
Δεν μπορεί, επομένως, η Εκκλησία να εγείρει αξιώσεις επί του συνόλου της έκτασης. Παρά ταύτα υπενθυμίζουμε ότι ιδιοκτησιακά θέματα δεν επιλύονται με υπουργικές ή άλλες αποφάσεις, παρά μόνο με δικαστικές. Εάν, επομένως, η Εκκλησία θεωρεί ότι αδικείται από το σημερινό καθεστώς, δεν έχει παρά να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη και να μην προβαίνει σε καμία πράξη πριν από την έκδοση των τελικών αποφάσεων της τελευταίας. Η παρατήρηση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία σήμερα που η ελληνική κοινωνία ταλαιπωρείται και σκανδαλίζεται από ανάλογες συμπεριφορές εκκλησιαστικών παραγόντων στη χώρα».
(Ελευθεροτυπία - 23/12/2008)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=2548

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου