Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Διάκριση σε διαγωνισμό καινοτομίας για επιστήμονες από την Κρήτη

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέκτησε ομάδα επιστημόνων από την Κρήτη για εφαρμογή που θα διευκολύνει την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων από ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των τριών επιστημόνων αναπτύσσουν μια συσκευή η οποία θα επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα όρασης να απολαμβάνουν π.χ. έναν αγώνα ποδοσφαίρου χρησιμοποιώντας τόσο την ακοή όσο και την αφή τους.
Η ομάδα αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Κοκολάκη, MSc Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής και υποψήφιο διδάκτορα στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωπληροφορικής, Καθ. Στέλιος Μερτίκας), τον Γεώργιο Δεληγιώργη, MSc στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το KTH της Σουηδίας και τον Γεώργιο Κασσιώτη, Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και οι τρεις γνωρίστηκαν στο Φυσικό Ηρακλείου και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό στον οποίο, όπως σημειώνουν, η Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης του Αν. Καθ. Παναγιώτη Παρτσινέβελου, συμμετέχει ως partner τα τελευταία 3 χρόνια με την χρηματοδότηση και οργάνωση του Regional challenge: Greece.
Οπως σημειώνει ο κ. Κοκολάκης, ο διαγωνισμός Galileo Masters (https://galileo-masters.eu/) πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανοιχτός σε εταιρείες, πανεπιστήμια, μεμονωμένους ερευνητές κλπ. Έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικού εντοπισμού και πλοήγησης Galileo σε υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία, το περιβάλλον, την βιομηχανία και γενικότερα στην κοινωνία.
Η ομάδα μας κατέλαβε την 1η θέση στον ελληνικό διαγωνισμό, την 1η θέση στην κατηγορία “Space for Fun” της European Global Navigation Satellite Systems Agency (GSA) και αναδείχθηκε μέσα στις 12 καλύτερες προτάσεις μεταξύ περίπου 500 προτάσεων από όλο τον κόσμο.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε κατά τη διάρκεια της Space Week 2020 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διάστημα 7-11 Δεκεμβρίου 2020. Η σχετική ιστοσελίδα:
https://galileo-masters.eu/winner/sports4vip-sports-for-visually-impaired-people/?fbclid=IwAR0K6cPAkC6RrjJetP8cILGy_10ZqMLWjtimKYbY5NZWC-JIZUgpB_Wpnbo».
Ο κ. Κοκολάκης εξηγεί ότι «η ομάδα μας οραματίστηκε και σχεδίασε ένα προϊόν που θα επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να αισθανθούν σε πραγματικό χρόνο έναν αγώνα π.χ. ποδοσφαίρου χρησιμοποιώντας τόσο την ακοή αλλά και την αφή τους. Η δοκιμή του πρωτότυπου που κατασκευάστηκε με ίδιους πόρους από ανθρώπους με μειωμένη όραση ανέδειξε την χρησιμότητά του. Άυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με αθλητικά σωματεία και ενώσεις τυφλών για βελτίωση και περαιτέρω εξέλιξη της υπηρεσίας».
Ο ίδιος εκφράζει «ευχαριστίες στο κατάστημα GET3D στο Ηράκλειο που χορήγησε τη τρισδιάστατη εκτύπωση των πρωτότυπων και τον Βασίλη Βιτωράκη για την βοήθεια του».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου