Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Μνημεία – “γέφυρες” του χθες με το σήμερα περιμένουν ανάδειξη

Μέσα από διηγήσεις για τα παλιά Χανιά, εκείνα των λουλουδιών και των γιασεμιών, έρχονται στο νου εικόνες, θαρρείς από μια… άλλη πόλη. Μία πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερα νεοκλασικά, περισσότερες μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Μια πόλη πιο ανθρώπινη.
Με χρώματα, αρώματα και χαμόγελα.
Σήμερα, μολονότι η πόλη έχει αλλάξει, μνήμες από τα παλιά φέρνουν οι περίπατοι στα σοκάκια της παλιάς πόλης, όπως τα στενά γύρω από τον Τοπανά και τη Σπλάντζια, καθώς και η περιδιάβαση στην οδό Νεάρχου με τα νεοκλασικά και ορισμένους ακόμα δρόμους.
Ζητούμενο για τα Χανιά τού σήμερα, είναι η υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά την πόλη και θα αναδείξουν την ιστορία της. Τέτοια έργα είναι οι ανασκαφές της Αρχαιολογίας στην οδό Κατρέ και σε άλλα σημεία της παλιάς πόλης, η ανάδειξη και ο φωτισμός του Τείχους στην οδό Σήφακα, η αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Ρόκκου στη Σπλάντζια.
Ομως, υπάρχουν αρκετά ακόμα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που περιμένουν ανάδειξη ενώ αποτελούν “γέφυρες” ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Για παράδειγμα:
• Τα Νεώρια για τα οποία προχωρά μεν η μελέτη αλλά εδώ και χρόνια είναι αφημένα στη μοίρα τους αν και σημαντικά μνημεία.
• Το παλιό Δημαρχείο στην οδό Χάληδων.
• Οι κρήνες της παλιάς πόλης που βρίσκονται διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία, αλλά παραμένουν… άγνωστες σε ντόπιους και επισκέπτες.
• Ο φίκος της Βεγγάλης που είναι ένα δέντρο – μνημείο του Δημοτικού Κήπου. Θα μπορούσε να είχε κατάλληλα περιφραχτεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων και να είχε τοποθετηθεί μία καλαίσθητη ταμπέλα στην ελληνική και αγγλική -τουλάχιστον- γλώσσα που να αφορούσε στην ιστορία του: το συγκεκριμένο αιωνόβιο δέντρο, ηλικίας περίπου 150 ετών, φυτεύτηκε μαζί με άλλα που έφερε το 1870 ο Ρεούφ Πασάς, για να δημιουργηθεί αυτή η όαση πρασίνου στην πόλη των Χανίων.
Παράλληλα, χρειάζεται, φυσικά, η υλοποίηση έργων που θα κάνουν πιο όμορφη την πόλη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Οχι όμως αποσπασματικά αλλά κάτω από έναν ευρύτερο και συγκροτημένο σχεδιασμό, όχι εν αγνοία αλλά σε διαβούλευση με τυχόν ενδιαφερόμενους. Παράδειγμα, η ανάδειξη του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και η ενοποίησή του με τον Δημοτικό Κήπο. Κάτι που ήταν στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής Βάμβουκα.
Αλλά εδώ ακόμα συζητάμε για την έλλειψη πεζοδρομίων και τις λακκούβες στους δρόμους με κάθε βροχόπτωση. Ούτε αυτά δεν έχουν φροντίσει οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Ολα αυτά, όμως, αν και εφόσον υλοποιηθούν θα βελτιώσουν τη ζωή στην πόλη. Και, όπως έχουμε ξαναπεί, μια πόλη όμορφη και ανθρώπινη για τον μόνιμο κάτοικό της, θα είναι όμορφη και ζεστή για τον τουρίστα – επισκέπτη της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου