Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Εκθεση της Βάσως Πρωτοπαπαδάκη στο Fagotto Protasis

Με την πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού Βάσως Πρωτοπαπαδάκη σε επιμέλεια της Ελεάννας Ποντικάκη, άνοιξε προχθές το βράδυ την πόρτα του ένας νέος χώρος πολιτισμού, το Fagotto Protasis, πάνω από το ιστορικό τζαζ μπαρ στην οδό Αγγέλου στην παλιά πόλη.
Η έκθεση με τίτλο: “To Me You’re A Man/ Για Μένα Είσαι Άνδρας” έχει ως αφετηρία την ταινία Freaks (1932, Tod Browning ) με τις προσωπογραφίες των ηρώων στα έργα της Βάσως Πρωτοπαπαδάκη να μετατρέπονται σε αυτόνομα πρόσωπα που αφηγούνται την ιστορία τους.
«Τα βιώματά τους αποτυπώνονται στην επιδερμίδα τους, σε κάθε σκαμμένη γραμμή και σε κάθε κηλίδα του χρόνου και ανασύρουν τελικά στην επιφάνεια το μόνο αληθινό πρόσωπο, τον δικό μας αντικατοπτρισμό», όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ελεάννα Ποντικάκη.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο γλύπτης και δάσκαλος εικαστικών, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, ο οποίος μας είπε ότι «ένιωσα συγκίνηση γιατί η Βάσω ήταν μαθήτριά μου στο σχέδιο ως υποψήφια για την Καλών Τεχνών και είναι ένα πολύ μεγάλο ταλέντο που αρχίζει και δικαιώνεται. Το στίγμα της είναι ένας ιδιότυπος στρωματικά επεξεργασμένος εξπρεσιονισμός όπου η αναζήτησή της προσδίδει στα πλαστικά της μέσα, μια υπαρξιακή αναγκαιότητα».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης, ο καθηγητής της Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημ. Αγγελάτος, η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας, Ελένη Παπαδοπούλου, κ.α.
Η έκθεση  θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με ώρες λειτουργίας καθημερινά από 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 8.30 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.
Η Βάσω Πρωτοπαπαδάκη γεννήθηκε στα Χανιά. Φοίτησε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., και συγκεκριμένα στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γιάννη Φωκά. Είχε την ευκαιρία να φοιτήσει για ένα έτος στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στο Τμήμα Καλών Τεχνών, μέσα από το πρόγραμμα Erasmus. Από το 2007 διδάσκει στο ΕΕΕΕΚ Χανίων.
Εχει πάρει μέρος σε σειρά από επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 7/9/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ekthesi-tis-vasos-protopapadaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου