Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Πρωτοποριακά προγράμματα στο ΙΤΕ Κρήτης: Γήρανση και επιδιόρθωση γενετικών βλαβών

Νέους δρόμους στην διαλεύκανση των μηχανισμών που οδηγούν σε ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, αναμένεται να ανοίξουν δύο μεγάλα πανευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που θα υλοποιήσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και αφορούν στη γήρανση και την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών.
Και τα δύο προγράμματα θα συντονίσει ο καθηγητής Γενετικής του τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Γαρίνης.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΤΕ, «τα δύο προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με το ποσό των 8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023 εκ των οποίων περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ αφορούν στις εργασίες που θα λάβουν χώρα στο ΙΜΒΒ».

Τα προγράμματα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ, «το πρώτο πρόγραμμα “H2020 HealthAge” θα επικεντρωθεί στη διαλεύκανση των μηχανισμών που οδηγούν σε ασθένειες που σχετίζονται με την τρίτη ηλικία, όπως διάφορες παθήσεις του μεταβολισμού, ενδοκρινικές και ανοσολογικές διαταραχές και ο καρκίνος. Εξαιρετικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους που προέρχονται από τη Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελβετία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιταλία θα συνεργαστούν στην υλοποίηση του έργου αυτού.
Το δεύτερο πρόγραμμα “H2020 aDDRess” αφορά στη μελέτη των μηχανισμών που επιδιορθώνουν τις γενετικές βλάβες, οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό κατά την διαδικασία της γήρανσης. Ως εκ τούτου ο ερευνητικός του στόχος έχει άμεση συνάφεια με τους στόχους του προγράμματος “HealthAge”. Ο κοινός συντονισμός των έργων αυτών από το ΙΜΒΒ αναμένεται να οδηγήσει σε εκτενείς συνέργειες (π.χ. οργάνωση διεθνών συνεδρίων, ημερίδων, ανταλλαγή φοιτητών) και ερευνητικές συνεργασίες ανάμεσα στα μέλη των δύο προγραμμάτων. Στο ερευνητικό πρόγραμμα “aDDRess” θα συμμετέχουν επίσης εξαιρετικής φήμης ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες από την Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και Φιλανδία.

«Δημιουργία νέας γνώσης»

Ο καθηγητής Γενετικής του τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Γαρίνης εξηγεί ότι «πέραν της σημαντικής χρηματοδότησης, τα δύο ερευνητικά προγράμματα θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω αναγνώριση του ΙΜΒΒ ως χώρου αριστείας στην έρευνα αλλά και στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων τόσο εδώ στη Κρήτη μας όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των ερευνητικών ομάδων του ΙΜΒΒ ενώ θα συνεισφέρουν στη δημιουργία νέας γνώσης που αφορά σε μηχανισμούς που διέπουν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών».
Από το ΙΜΒΒ, πέραν του εργαστηρίου του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη, θα συμμετέχει η ερευνητική ομάδα της Εντεταλμένης Ερευνήτριας Βασιλικής Νικολετοπούλου, του Αναπληρωτή Καθηγητή Χαράλαμπου Σπηλιανάκη και του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ Νεκτάριου Ταβερναράκη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα -21/9/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protoporiaka-programmata-sto-ite-kritis-giransi-ke-epidiorthosi-genetikon-vlavon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου