Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Χανιά και διεκδικήσεις

Το “μπάχαλο” με το θέμα της παραχώρησης του πρώην Θ.Ψ.Π.Χ. έρχεται να δείξει την ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης αλλά και αυτοδιοίκησης για μείζονα θέματα, όπως αυτά της αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου.
Το υπουργείο Οικονομίας ήρθε να λειτουργήσει “πυροσβεστικά” ξεκαθαρίζοντας ότι «σταθερή στη θέση της υπέρ της αξιοποίησης του χώρου του Πρώην Ψυχιατρείου Χανίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και το αίτημα του Δήμου Χανίων, παραμένει η κυβέρνηση» και ότι «η παραχώρηση στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι προσωρινή και αφορά τη χρήση μέρους του χώρου, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, θα παραχωρηθεί και αυτό στον Δήμο Χανίων».
Προηγήθηκαν, ωστόσο, εντάσεις και αντιπαραθέσεις που, κατά τα φαινόμενα, οφείλονται στην έλλειψη ουσιαστικής συνεννόησης μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και τοπικών φορέων. Είναι προφανές ότι αν δεν προέκυπτε ο θόρυβος των τελευταίων 24ώρων δεν θα έβγαινε καμία ανακοίνωση για την τύχη του ακινήτου.
Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά ακίνητα του δημοσίου θα έπρεπε να είχαν οι τοπικές κοινωνίες και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις στα όρια των οποίων υπάρχουν αυτά τα ακίνητα. Διαφορετικά, δεν πρέπει να μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά για κεντρική διοίκηση που αποφασίζει για την… Αυτοδιοίκηση.
Υπάρχει ανάγκη παραχώρησης των εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρείου για την κάλυψη τοπικών αναγκών. Για παράδειγμα, η δημιουργία φοιτητικών εστιών για τους φοιτητές μας που αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι ή η δημιουργία ξενώνα για άστεγους και άλλες κοινωνικές χρήσεις θα ήταν προς όφελος των τμημάτων της κοινωνίας που πλήττονται βάναυσα από μια κρίση την οποία δεν έχουν… επιλέξει.
Ομως, ας ξεφύγουμε από το θέμα του παλαιού Ψυχιατρείου και ας θυμηθούμε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου για δημιουργία χώρου πρασίνου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει απαντήσει σε αυτό το αίτημα. Δεν έχει ακούσει τις φωνές της τοπικής κοινωνίας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Υπάρχουν, όμως, και άλλα δημόσια ακίνητα, πέραν του Ψυχιατρείου, που κάθε μέρα ερημώνουν και περισσότερο στα Χανιά, όπως το παλιό ΙΚΑ.
Τι θα γίνει με όλα αυτά; Οι τοπικοί φορείς έχουν συντονισμό… διεκδικήσεων ή και εδώ ισχύει το ότι “του φανεί” του καθενός; Κάποτε -επί περιόδου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης- λειτουργούσε στα Χανιά μια άτυπη επιτροπή, άτυπο Οργανο όπως προσδιοριζόταν, που συνεδρίαζε στη Νομαρχία με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών ανεξαρτήτως κόμματος, του νομάρχη, δημάρχων και άλλων εμπλεκομένων φορέων, άφηνε στην άκρη πολιτικές διαφορές και κατέληγε σε ομόφωνες αποφάσεις για μείζονα θέματα του Νομού Χανίων. Μήπως είναι καιρός για ανασυγκρότηση του εν λόγω Οργάνου;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/4/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chania-ke-diekdikisis/# 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου