Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος τα Χανιά

Σε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο μετατρέπονται τα Χανιά καθώς διασυνδέθηκαν με το νέο διεθνές υποθαλάσσιο καλώδιο AsiaAfricaEurope–1 (AAE-1) που “ενώνει” διαδικτυακά την Ασία και την Αφρική με την Ευρώπη.
Η διασύνδεση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στον διεθνή τηλεπικοινωνιακό σταθμό του ΟΤΕ, στην οδό Μαργουνίου στα Χανιά.
Ετσι, τα Χανιά αποτελούν το πρώτο σημείο εισόδου του καλωδίου στην Ευρώπη.
Το καλώδιο το οποίο θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά δεδομένων κατασκευάζουν δεκαεννέα από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της θυγατρικής OTEGLOBE.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της OTEGLOBE, «το υπέρ-υψηλών ταχυτήτων, νέας γενιάς καλώδιο ΑΑΕ-1, μήκους περίπου 25.000 χλμ, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών και από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Οι εργασίες κατασκευής προχωρούν δυναμικά και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, οπότε και θα διατεθεί εμπορικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα Χανιά οι εργασίες συνεχίζονται ώστε να φτάσει το καλώδιο στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία.
Στην ανακοίνωση της ΟΤΕGLOVE σημειώνεται ότι «η κατασκευή και λειτουργία του νέου καλωδίου έρχεται να καλύψει τις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε νέες χωρητικότητες που προκύπτουν από την μετεξέλιξη του Internet σε σημαντικό παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ανάγκες για bandwidth αυξάνονται συνεχώς, λόγω της αύξησης της χρήσης ενός πλήθους εφαρμογών και λύσεων, από κοινωνικά δίκτυα μέχρι εφαρμογές ψυχαγωγίας και video, αλλά και οικονομικές συναλλαγές όπως το e-banking και το e-commerce».
Για το συγκεκριμένο καλώδιο ΑΑΕ-1 «θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία 100 Gbps, φτάνοντας σε συνολική χωρητικότητα άνω των 40 Tbps (1 Tbps=1000 Gbps)».
Ακόμα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το πλεονέκτημα του καλωδίου είναι ότι θα μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από το Χονγκ Κονγκ και την Ασία στην Ευρώπη, μέσα από μία νέα διαδρομή, εναλλακτική από τα υφιστάμενα, υπερφορτωμένα υποθαλάσσια καλώδια, η οποία θα αποτελεί παράλληλα και τη συντομότερη δυνατή διαθέσιμη διαδρομή (low latency route)».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OTEGLOBE, κ. Ντίνος Ανδρέου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με την άφιξη του καλωδίου στην Ελλάδα και τη διασύνδεσή του με το δίκτυο του Ομίλου ΟΤΕ, εξυπηρετείται σημαντικό μέρος της κίνησης «που προέρχεται από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες και πολυπληθείς αγορές της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ινδία, αναδεικνύοντας έτσι την Ελλάδα σε βασικό κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης».
Στην κατασκευή του ΑΑΕ-1 συμμετέχουν οι China Unicom (Κίνα), CIL (Καμπότζη), Djibouti Telecom (Τζιμπουτί), Etisalat (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), GT5L/Τime (Μαλαισία) Mobily (Σ. Αραβία), Omantel (Ομάν), OTEGLOBE (Ελλάδα), Ooredoo (Κατάρ), PCCW Global (Χόνγκ Κόνγκ), Pakistan Telecommunication Company Limited PTCL (Πακιστάν), Reliance Jio Infocomm (Ινδία), Retelit (Ιταλία), Telecom Egypt (Αίγυπτος), TeleYemen (Υεμένη), TOT (Ταϋλάνδη), Viettel (Βιετνάμ), και επιπλέον πάροχοι από άλλες χώρες.
Το ΑΑΕ-1 είναι το μακρύτερο υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, με συνολικό μήκος περ. 25,000km, που συνδέει τη Νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου. Μετά την ολοκλήρωσή του το 2016, το AAE-1 θα συνδέει το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ (υπό αξιολόγηση πιθανό σημείο διασύνδεσης στην Καμπότζη), την Ταϊλάνδη, με τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, στη συνέχεια τη Μυανμάρ, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Υεμένη, το Τζιμπουτί, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία».
(Χανιώτικα νέα web - 19/4/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/diethnis-tilepikinoniakos-komvos-ta-chania/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου