Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Για επιπλέον επιβαρύνσεις στα οικονομικά των Δήμων μίλησε ο δήμαρχος Πλατανιά

Επιπλέον επιβαρύνσεις στα οικονομικά των Δήμων με κίνδυνο να τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί τους, επιφέρει εσχάτως η υποχρέωση να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από πλευράς Κυβέρνησης για την πλήρη απαλλαγή των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών από τον Φόρο Εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με αναδρομική ισχύ για το 2014».
Ο κ. Μαλανδράκης έκανε τις επισημάνσεις αυτές χθες σε συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η συνάντηση έγινε την Τρίτη 18 Αυγούστου στο Δημαρχείο στο Γεράνι, με τον με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» Μιχάλη Χρηστάκη και το μέλος του Δ.Σ. και Υπεύθυνο Ηλεκτρονικής Δικτύωσης της Ένωσης Γαβριήλ Κουρή. Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χωράς καθώς και θεσμικές πρωτοβουλίες για την επίλυση τους.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά, ο κ. Μαλανδράκης καλωσορίζοντας τα αιρετά μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην λειτουργία του θεσμού της Ένωσης και στην τεχνογνωσία που αυτή παρέχει σε Δημάρχους και Γενικούς Γραμματείς ενώ παρουσίασε σειρά από πετυχημένες δράσεις του Δήμου Πλατανιά που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Ένωση ως «καλές πρακτικές». Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση και για τα οποία όπως τόνισε«η Ένωση Γενικών Γραμματέων μπορεί να αναδείξει – σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ – διεκδικώντας λύσεις με τεκμηριωμένες θεσμικές παρεμβάσεις και με συγκεκριμένες προτάσεις».
Από την πλευρά τους οι κ.κ. Χρηστάκης και Κουρής,  αναφέρθηκαν στα οφέλη που έχουν υπάρξει – από το 2012 έως και σήμερα – από τη δικτύωση και τις συνέργειες που έχει αναπτύξει η Ένωση με τους Δήμους όλης της χώρας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, την ενίσχυση της συνεργασίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των Γενικών Γραμματέων και Δημάρχων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
«Βούληση μας είναι η Ένωση να συμβάλλει με θετικό τρόπο όχι μόνο στην επίλυση θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων των Δήμων αλλά και στη βέλτιστη ανάδειξη του έργου των Δημάρχων – αλλά και των Δημοτικών Αρχών ευρύτερα – μέσα από την καταγραφή και δημοσιοποίηση ενός σημαντικού αριθμού αξιόλογων δράσεων και βέλτιστων πρακτικών» κατέληξε ο κ. Χρηστάκης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Στο μεταξύ, τον δήμαρχο Πλατανια κ. Μαλανδρακη επισκέφθηκαν  σήμερα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χανίων Μαν. Σταματάκης και Αλεξ. Μαρκογιαννάκης, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δημος, για θέματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την δημοτική αρχή και αφορούν στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου καθώς και για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι κ.κ. Σταματάκης και Μαρκογιαννάκης συνεχάρησαν τον κ. Μαλανδρακη για την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες του και τόνισαν ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-epipleon-epivarinsis-sta-ikonomika-ton-dimon-milise-o-dimarchos-platania/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου