Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Αργεί το "θάμα"

Μετά από τα… μπάνια του λαού έρχεται ο σκληρός χειμώνας του 2015. Σκληρός για όλους τους πολίτες και προπαντός για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Που θα κληθούν για μια ακόμη φορά και χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Για να πληρώσουν:
• Τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.
• Τον Εν.Φ.Ι.Α.
• Τα τέλη κυκλοφορίας.
• Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.
Ταυτόχρονα, βέβαια, συνεχίζουν να “τρέχουν” οι λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου, νερού και τα άλλα τρέχοντα έξοδα ενώ “αυξημένος” είναι και ο λογαριασμός στα σούπερ μάρκετ μετά την αύξηση του Φ.Π.Α. σε σειρά από προϊόντα στο 23%.
Και όλα αυτά προς τι;
Ποιος μπορεί να απαλλάξει την κοινωνία από αυτά τα “βάρη”;
Ποιος μπορεί να δώσει προοπτική στη νεολαία η οποία βλέπει ότι το μέλλον στη χώρα παραμένει δυσοίωνο; Ποιο κόμμα και ποια κυβέρνηση μπορεί να υποσχεθεί αξιοπρεπή ζωή στην πράξη όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται, τελικά, στο… έλεος των δανειστών; Που βρίσκεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;
Υπάρχει, εν τέλει, χρονοδιάγραμμα εξόδου από τα μνημόνια και ανάκαμψης της οικονομίας όχι στους “δείκτες” των οίκων αξιολόγησης αλλά στην τσέπη των πολιτών;  Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας όταν ακόμα και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήττονται βάναυσα από τα οικονομικά μέτρα;
Οπως  έλεγε κι ο ποιητής, ο αξέχαστος Κώστας Βάρναλης, “δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”. Μόνο που αυτό το “θάμα” αργεί να έρθει. Σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί κανείς να πληρώσει χαράτσια και λογαριασμούς. Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχει για να δώσει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/argi-to-thama/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου