Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Θύμα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρατικής πολιτικής, παραμένει η εκπαίδευση πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Αυτό αποδεικνύεται από την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης που περιγράφει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Ανώτατο αυτό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, στο οποίο συντελείται σημαντικό ακαδημαϊκό - ερευνητικό έργο χάρη στην εντατική δουλειά του προσωπικού του.
Μόνο που το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται, τώρα, σε οικονομικά αδιέξοδο με κίνδυνο να βρεθεί σε αδυναμία λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επιβεβαίωσε και η Σύγκλητος, ότι «ο συνδυασμός της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης, των ασφυκτικών διαδικασιών του Δημοσίου και της αποθάρρυνσης δράσεων εξωστρέφειας που μπορούν να προσελκύσουν πρόσθετους πόρους, οδηγεί το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε υποβάθμιση. Την ίδια στιγμή, τα Πανεπιστήμια των γειτονικών μας χωρών αναπτύσσονται, ιδρύουν αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα και προσελκύουν ξένους φοιτητές».
Η Σύγκλητος ζητά από την Πολιτεία, ανάμεσα σε άλλα, «να θέσει την Παιδεία ως άμεση προτεραιότητα και να καταβάλει όλες τις εκκρεμούσες δόσεις χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με τον πρώτο κύκλο πληρωμών οφειλών του Δημοσίου», «να προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν δράσεις εξωστρέφειας».
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η Πολιτεία, οι της Παιδείας υπεύθυνοι, να ακούσουν αυτή τη φωνή αγωνίας και να την αφουγκραστούν. Να βγουν από την… εσωστρέφεια και να στηρίξουν, επιτέλους, την ανώτατη αυτή εκπαίδευση και ειδικά το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο έχει διακριθεί επανειλημμένως για το έργο το οποίο παράγει. Γιατί, όπως σωστά επισημαίνει η Σύγκλητος, «δεν είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση χωρίς επένδυση στην Παιδεία». Ποιος διαφωνεί;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/8/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-to-politechnio-kritis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου