Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Για τον τουρισμό

«Αθλητικός», «θαλάσσιος», «καταδυτικός», «θρησκευτικός». Είναι τέσσερις από τις νέες μορφές τουρισμού, που γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν στην Κρήτη. Ειδικότερα στα Χανιά, η Περιφερειακή Ενότητα επιδίδεται σε συσκέψεις επί συσκέψεων με επίκεντρο τον λεγόμενο αθλητικό τουρισμό.
Ευχής έργον όλες αυτές οι προσπάθειες να ευδοκιμήσουν. Άποψή μας, εν τούτοις, είναι ότι τα πράγματα για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός είναι πιο απλά. Αρκεί να απαντηθούν κάποια ερωτήματα, όπως: Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Τι δυνατότητες έχει ο τόπος; Πού πρέπει να επικεντρωθούμε; Πώς θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ολα, ομως, πηγάζουν από το πώς νιώθουμε εμείς οι ίδιοι στον τόπο μας. Αν, εμείς, απολαμβάνουμε τον τόπο, αντιμετωπίζοντας τα κακώς κείμενα και αβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες όπως και ζητήματα ρύπανσης και καθαριότητας, τότε νομοτελειακά θα τον απολαύσουν και οι επισκέπτες μας.
Προσφάτως είχε γίνει στα Χανιά διεθνή επιστημονική συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Γάλλος ιστορικός των Οχυρώσεων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Nantes και επιστημονικός υπεύθυνος της Unesco - Vauban, Nicolas Faucherre, ο οποίος είχε πει, τότε, στην εκδήλωση στο Μεγάλο Αρσενάλι:
«Μια πόλη, η οποία προσπαθεί να γίνει όμορφη μόνο για τους τουρίστες, είναι μια πόλη που μοιάζει με κοινή γυναίκα. Πρέπει πρώτα να λαμβάνεται υπόψη η ζωή των μόνιμων κατοίκων και αυτοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». 
Και αυτό πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία και τους φορείς της.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 17/3/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου