Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σημαντική δωρεά στα Χανιά

Ο Κώστας Τζωρτζάκης μπροστά
από τη μινιατούρα του
οχηματαγωγού Ρουσσέν που
αποτέλεσε την αφορμή για τη
δωρεά του στο Ναυτικό Μουσείο
Κρήτης.





«Πολύ τιμητική» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του
Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Μαν. Πετράκης,
την προσφορά του κ. Τζωρτζάκη.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Σημαντική προσφορά στην πόλη των Χανίων αποτελεί η δωρεά σπάνιου υλικού για τη ναυτική και όχι μόνον ιστορία του τόπου από έναν Χανιώτη προς το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
Πρόκειται για τον Κώστα Τζωρτζάκη, ο οποίος είχε στη διάθεσή του ως οικογενειακό κειμήλιο, σπάνιο υλικό με χάρτες των Χανίων από την περίοδο της Βενετοκρατίας, επιστολές - περγαμηνές της Δημοκρατίας της Βενετίας, μεταξύ των οποίων χειρόγραφη περγαμηνή του Πάπα Πάολο V (1606), αλλά και νομίσματα, τα οποία χάρισε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
Μέσα στο καλοκαίρι, όλο αυτό το υλικό αναμένεται να εκτεθεί σε ειδικό χώρο, ο οποίος διαμορφώνεται μέσα στο Ναυτικό Μουσείο, στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Πολύτιμη, στην αξιολόγηση του υλικού και στη διαμόρφωση του χώρου, στέκεται η συμβολή της διακοσμήτριας Κατερίνας Δανιηλίδη, η οποία επεξεργάστηκε το αρχείο του κ. Τζωρτζάκη.
Αφορμή για τη δωρεά αυτή αποτέλεσε μια επίσκεψη του Κώστα Τζωρτζάκη στο Ναυτικό Μουσείο, οπότε πρόσεξε στον εκθεσιακό χώρο μια μινιατούρα του οχηματαγωγού "Ρουσσέν", στο οποίο ο ίδιος είχε υπηρετήσει τη ναυτική του θητεία!
Οπως ο ίδιος μας λέει, «με συγκίνηση αντίκρισα στο Ναυτικό Μουσείο τη μινιατούρα του οχηματαγωγού 'Ρουσσέν' και όταν είδα και τους χάρτες είπα στον κ. Πετράκη ότι ήθελα να προσφέρω το υλικό που έχει σχέση με το Ναυτικό και την Κρήτη. Ετσι, ξεκίνησε από το αρχείο μου να βγαίνει στο προσκήνιο ό,τι έχει σχέση με το Ναυτικό. Δηλαδή ναυτικοί χάρτες, νομίσματα στα οποία απεικονίζονται καράβια, αλλά και επιστολές - περγαμηνές. Σκοπός είναι να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το ιστορικό αυτό υλικό όσοι ενδιαφέρονται για τη ναυτική παράδοση του τόπου μας».
Ο κ. Τζωρτζάκης σημειώνει ότι από τα σημαντικότερα αντικείμενα που δώρισε στο Ναυτικό Μουσείο και αναμένεται να παρουσιαστούν ήταν ένα μολυβδόβουλο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αλλά και η σφραγίδα της Γαλλικής Αυτοκρατορίας μαζί με την επιστολή του πρίγκηπα της Σαβοΐας.
Ο ίδιος επισημαίνει την καθοριστική συμβολή της κας Δανιηλίδη στη διαμόρφωση του υλικού, λέγοντας: «Είναι ένα τεράστιο αρχείο, το οποίο επεξεργάζεται η διακοσμήτρια Κατερίνα Δανιηλίδη, η οποία σχεδίασε τη διαμόρφωση του χώρου της έκθεσης του υλικού στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με δική της πρωτοβουλία, αντλώντας πληροφορίες από το Διαδίκτυο και με βάση το πως είναι παρόμοιοι χώροι σε Μουσεία της Ευρώπης».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τζωρτζάκης είναι σε επαφή και με την προϊσταμένη της Αρχαιολογίας, Αναστασία Τζιγκουνάκη, για υλικό από το αρχείο του σχετικά με την ενετική περίοδο, ενώ νομίσματά του κοσμούν και τη Βυζαντινή Συλλογή των Χανίων. Επίσης, υλικό από το αρχείο του ίδιου αναμένεται να παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Η διακοσμήτρια Κατερίνα Δανιηλίδη εξηγεί ότι ανέλαβε να διαχειριστεί το αρχείο.
«Είχα την ευκαιρία να μελετήσω τα αρχεία και να αντλήσω, κυρίως από το Διαδίκτυο, σχετικές πληροφορίες. Σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο σχεδίασα τη διαμόρφωση του χώρου στον οποίο θα εκτεθεί αυτό το υλικό. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε όλο αυτό το αρχείο, γι’ αυτό και δεν παύουμε να το μελετάμε», συμπληρώνει η ίδια.
ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τη σημασία της προσφοράς του κ. Τζωρτζάκη επισημαίνει ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Μανώλης Πετράκης, ο οποίος υπογραμμίζει:
«Ο Κώστας Τζωρτζάκης μας προσέφερε μια μεγάλη συλλογή από το υλικό της οικογένειάς του, που αποτελείται από χειρόγραφα της βενετσιάνικης περιόδου, νομίσματα παλιά και μεσαιωνικά, χάρτες της περιόδου μέχρι το 1.800 μ.Χ., σελίδες από βιβλία με καράβια βενετσιάνικα. Είναι ένα αξιόλογο αρχείο, το οποίο ήδη έχουμε χωρίσει σε ομάδες έτσι ώστε αξιολογώντας το να μπορέσουμε να το εκθέσουμε και να το παρουσιάσουμε».
Μάλιστα, με αφορμή την προσφορά αυτή, το Ναυτικό Μουσείο ήρθε σε επαφή με το Ιδρυμα Μελά, το οποίο συνεργάζεται με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και μέσω του οποίου, όπως εξηγεί ο κ. Πετράκης, «συλλέγουμε στοιχεία για τους χάρτες του αρχείου του κ. Τζωρτζάκη για να τους παρουσιάσουμε σε μια ξεχωριστή ενότητα μαζί με χάρτες άλλου Ιδρύματος».
Παράλληλα, σε συνεργασία με έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, γίνεται προσπάθεια ερμηνείας των βενετσιάνικων κειμένων, ώστε, όταν εκτεθούν, να γίνεται κατανοητό στο κοινό το περιεχόμενό τους.
Ακόμα, ο κ. Πετράκης χαρακτηρίζει «πολύ τιμητική» την προσφορά του κ. Τζωρτζάκη στο Ναυτικό Μουσείο και συμπληρώνει: «Εμείς, καταβάλλουμε προσπάθεια να παρουσιάσουμε αυτό το υλικό -ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι- με τον καλύτερο τρόπο».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τζωρτζάκης δώρισε στο Ναυτικό Μουσείο:
ΧΑΡΤΕΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
• Χάρτης της οχύρωσης της πόλης των Χανίων, Bellin (1764) - 24,7x32,4.
• Χάρτες του 1670, του 1676, του 1722, του 1807 κ.ά.
• Χάρτη του λιμανιού των Χανίων του 1876.
• Χαλκογραφία 1750, χαρτογράφος Gilles Robert de Vangondy Turgue Europenne.
• Η Τέχνη του πολέμου οι Τούρκοι επιτίθενται στο Ηράκλειο υπό Mallet 1684.
• Χάρτη της Γραμπούσας υπό Joseph Roux, υδρογράφου του Βασιλέα της Γαλλίας Lovis XV, Marseille 1764.
• Χάρτη της Σκιάθου υπό Joseph Roux υδρογράφου του Βασιλέα της Γαλλίας Lovis XV, Marseille 1764.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ - ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ:
• Εύβοια - Ιστιαία 300 π.Χ.
• Μολυβδόβουλο του Μεγάλου Κων/νου.
• Βυζαντινό μολυβδόβουλο.
• Σφραγίδα της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ
• Χειρόγραφη περγαμηνή του Πάπα Πάολο V (1606).
• Αρχεία της Δημοκρατίας της Βενετίας (1600).
• Αρχεία της Δημοκρατίας της Βενετίας (1588).
• Κάρολος Εμμανουήλ Ι πρίγκιπας της Σαβοΐας (1628).
• Χειρόγραφη περγαμηνή της οικογένειας Τζόρτζη (1616).
• Τούρκικες Επιστολές.
(Χανιώτικα νέα - 21/3/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/92658-prosfora-stin-istoria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου