Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Προκαταρτική εξέταση για τα γεγονότα στην παρέλαση στα Χανιά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Χανιά διέταξε η Εισαγγελία. Αφορμή η σύλληψη τριών ατόμων (ενός εκπαιδευτικού Μέσης Εκπαίδευσης, ενός μεταπτυχιακού φοιτητή και ενός ακόμη που κάνει διδακτορικό στο Πολυτεχνείο Κρήτης) τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα από την Εισαγγελία, που διέταξε την προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών που αποδίδει η Αστυνομία.
Σύμφωνα με δικηγόρους, υπάρχουν βίντεο τα οποία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και τα οποία  αποδεικνύουν ότι οι τρεις δεν έχουν σχέση με τα επεισόδια. Ο ένας εξ αυτών απλώς τραβούσε εκείνη την ώρα βίντεο και φωτογραφίες από τα γεγονότα. Και γι’ αυτόν τον λόγο κατηγορείται από την Αστυνομία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Ενας από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση, ο Νίκος Τζάρας, μας λέει ότι  «οι τρεις που συνελήφθησαν κατηγορούνται από την Αστυνομία για στάση, αντίσταση κατά της Αρχής, οπλοφορία, οπλοκατοχή, εξύβριση. Ο ένας κατηγορείται και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων επειδή έβγαζε φωτογραφίες. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε οπτικό υλικό από βιντεοκάμερες, όπου φαίνεται καθαρά ότι οι συγκεκριμένοι τρεις συλληφθέντες δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Εξάλλου, τα περιστατικά μπροστά από το Ρολόι δεν κράτησαν πάνω από ενάμισι λεπτό, επομένως δεν μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά για τα οποία κατηγορούνται. Απλώς έγινε κάποια ανταλλαγή σπρωξιμάτων για πολύ λίγο, έπεσαν τα πρώτα χημικά, ο κόσμος έκανε πίσω και τελείωσε εκεί το επεισόδιο. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν καμία ανάμιξη με τα επεισόδια και είναι απορίας άξιον γιατί έγιναν αυτές οι συλλήψεις».
Ο κ. Τζάρας πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία παρουσίασε ως τεκμήρια της οπλοφορίας, κοντάρια από σημαίες τα οποία όμως δεν ταυτοποιούνται με τους συλληφθέντες καθώς σύμφωνα και με την Αστυνομία δεν βρέθηκαν πάνω τους αλλά στον χώρο. Η εισαγγελέας λόγω της έλλειψης στοιχείων τα οποία να τεκμηριώνουν τη σύνταξη κατηγορητηρίου κα την παραπομπή τους στην αυτόφωρη διαδικασία, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί τι έγινε στην πραγματικότητα. Στην προκαταρκτική εξέταση η οποία θα ακολουθήσει, θα φέρουμε το βιντεοσκοπημένο υλικό και θα αποδείξουμε την αθωότητα των τριών».
Σημειώνεται ότι οι υπόλοιποι δικηγόροι που ασχολούνται με την υπόθεση είναι ο Νίκος Χατζημιχελάκης, ο Δημήτρης Φουράκης και η Μερόπη Βαγιωνάκη.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες ενώ έχουν καταγγείλει την αστυνομική βία.
Χθες, επιστολή στα "Χ.Ν." έστειλαν οι φωτογραφικές ομάδες ΛΕ.Φ.ΚΙ. και Φωτοσκίαση τονίζοντας:
«Με λύπη πληροφορηθήκαμε από το φύλλο σας ("Χανιώτικα νέα" 27/3/2012, σελ.29) ότι συνελήφθη ερασιτέχνης φωτογράφος κατά τη διάρκεια της προχθεσινής παρέλασης, στον οποίο απαγγέλθηκε η κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρακτικές πληγώνουν ανεπανόρθωτα τη δημοκρατία μας αλλά και υποβαθμίζουν τον πολιτισμό και την ελεύθερη έκφραση στην πόλη μας».
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα επεισόδια «αστυνομικής βίας» εξέδωσε χθες και το Ε.ΠΑ.Μ. Χανίων εκφράζοντας την άποψη ότι «στόχο έχουν να κάμψουν την αντίσταση του ελληνικού λαού».
(Χανιώτικα νέα - 31/3/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/93556-prokatarktiki-eksetasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου