Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Για τα Χανιά του μέλλοντος

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Για τρίτη συνεχή χρονιά αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε λίγους μήνες οι εκδηλώσεις της ομάδας: p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων. Μια ομάδα την οποία απαρτίζουν νέοι Χανιώτες αρχιτέκτονες, οι οποίοι επέστρεψαν πριν λίγα χρόνια στην πόλη τους και νοιάζονται για το μέλλον της. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν τα τελευταία τρία καλοκαίρια αξιοσημείωτες εκδηλώσεις με αυτή την ονομασία.
Την πρότασή τους για το αύριο της πόλης είχαν παρουσιάσει πριν δύο χρόνια στο Μεγάλο Αρσενάλι. Τότε, είχαν προτείνει μεταξύ άλλων την πεζοδρόμηση δρόμων της πόλης, την αντιμετώπιση ως ενιαίου δημόσιου χώρου του Δημοτικού Κήπου με το Πολεμικό Μουσείο κ.ά.
Ακόμη είχαν παρουσιάσει το παραλιακό μέτωπο σε μια διαδρομή 9,35 Km από τη Χρυσή Ακτή μέχρι τον Κουμπελή ως ενιαία διαδρομή με βασικό στόχο την απρόσκοπτη διαδρομή πεζού - ποδηλάτη, είχαν καταγράψει τα ρέματα της πόλης όπως: το ρέμα Χαλέπας, του Αγίου Παντελεήμονος και του ποταμού Κλαδισού, είχαν, επίσης, διατυπώσει προτάσεις για την παλιά πόλη.
Οι νέοι αρχιτέκτονες ανέλαβαν μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία και με τη δουλειά τους αποδεικνύουν ότι η πόλη μπορεί να παραμείνει ανθρώπινη. Να μην "πνιγεί" στο τσιμέντο και στο επακόλουθο που είναι η... μοναξιά. Να μην χαθεί στον χρόνο. Τουναντίον. Να διατηρήσει το χρώμα της. Να ξαναγίνει η πόλη των "λουλουδιών και των γιασεμιών".
Στο επίκεντρο του φετινού p-public, που θα γίνει το τριήμερο 8 - 10 Ιουνίου, θα βρεθεί ο δημόσιος χώρος, ως τόπος και μέσο έκφρασης. Παράλληλα, οι συζητήσεις και διαλέξεις που θα γίνουν θα πλαισιωθούν από δράσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα που θα παρουσιάσουν νέοι δημιουργοί και ομάδες σε διάφορες περιοχές της πόλης.
Οπως σημειώνει η ομάδα p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, οι εκδηλώσεις διοργανώνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά και προσθέτει: «Ο βασικός κορμός του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων στον χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, από νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, μια σειρά γεγονότων και εικαστικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Χανίων φιλοδοξούν να αλλάξουν προσωρινά ή και γιατί όχι μόνιμα, το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης».
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να υποστηριχθεί η προσπάθεια των νέων αρχιτεκτόνων. Για τα Χανιά του μέλλοντος. Που μπορεί να είναι διαφορετικά και ακόμη πιο όμορφα.
(Χανιώτικα νέα - 27/3/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/93101-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου