Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Η πρώτη θαλάσσια μετακίνηση από την Κρήτη;

Στις χώρες με τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα για το 2010 εντάσσεται η Ελλάδα χάρη σε παλαιολιθικά εργαλεία, τα οποία ανευρέθηκαν στον Πλακιά Ρεθύμνου και μετρούν από 130.000 έως 700.000 χρόνια ζωής.
Με βάση τα ευρήματα αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι ίσως η αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ να έγινε στην Κρήτη.
Η αναφορά γίνεται στο τελευταίο τεύχος του αμερικάνικου περιοδικού 'Archaeology', στο οποίο δημοσιεύεται η ετήσια λίστα με τα 10 πιο σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά ευρήματα του 2010, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση κατέχουν τα ευρήματα στον Πλακιά.
Οπως επισημαίνεται μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ - ΜΠΕ καθώς η Κρήτη δεν έχει πρόσβαση από στεριά εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια, συμπεραίνεται ότι οι κατασκευαστές των εργαλείων αυτών έφτασαν στον τόπο, μέσω θαλάσσης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός καθώς τα αντικείμενα αυτά πηγαίνουν πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια. Και αν η υπόθεση αυτή επαληθευτεί, τότε γίνεται λόγος για την αρχαιότερη θαλάσσια μετακίνηση που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς έως σήμερα οι αρχαιολόγοι την τοποθετούσαν πριν από 60.000 χρόνια, όταν αποικίστηκε η Αυστραλία.
'Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόθεση, που έχουμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις, τη νοημοσύνη και τις ικανότητές τους είναι υπό αμφισβήτηση', δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Κέρτις Ράνελς, στο περιοδικό 'Archaeology', ο οποίος συμμετείχε σε έρευνα πεδίου, που έγινε στον Πλακιά το 2008 και το 2009. Καταλήγει πως 'οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν ίχνη πρώιμων ανθρώπινων μεταναστεύσεων, πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη'.
Ο ίδιος, πάντως, πιστεύει ότι οι αρχαίοι αυτοί ναυτικοί θα πρέπει να διέσχισαν τουλάχιστον 40 μίλια ανοιχτής θάλασσας, ενώ ο τεράστιος αριθμός των εργαλείων (μικρά τσεκούρια, ξέστρες και λεπίδες) δείχνει ότι δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη και τυχαία μετάβαση αλλά για πολλές, που δημιούργησαν ολόκληρο πληθυσμό.
Τα αντικείμενα, που βρέθηκαν, μοιάζουν πολύ με αυτά που χρησιμοποιούσαν ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Aνθρωπος), εξαφανισμένο είδος -πρόγονος του Νεάτερνταλ και του Homo Sapiens.
Η είδηση ανακοινώθηκε από την ομάδα που διεξάγει την έρευνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ. Τόμας Στράσερ του Κολεγίου Providence των ΗΠΑ και η δρ. Ελένη Παναγοπούλου από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, συνεργάτις του ελληνικού Yπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
(Χανιώτικα νέα - 28/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου