Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Εφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Λαμπράκης

Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 10:41 Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Τελευταία ενημέρωση: 14:53

Την τελευταία του πνοή άφησε, σήμερα, ο Πρόεδρος του ΔΟΛ, Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί.
Ο Χ. Λαμπράκης γεννήθηκε το 1934. Σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία. Υπηρέτησε στο Ναυτικό και εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα». Ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του. Οραματιστής και πρωτοπόρος, ο Χρ. Λαμπράκης έδωσε αγώνες για την ελεύθερη έκφραση με αποτέλεσμα μάλιστα να φυλακιστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Το 1989 ο ΔΟΛ σε συνεργασία με την Πήγασος Α.Ε., Γενική Εκδοτική Ελλάδος - Μεσημβρινή Α.Ε., την Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. και Καθημερινή Α.Ε. ίδρυσε την εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε, επιχειρηματικό φορέα του MEGA Channel.
Η αγάπη του για το χώρο των τεχνών ήταν μεγάλη. Δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής. Ένα αντίστοιχο δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα».
Από το 1970 οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Μέχρι το θάνατό του ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, αλλά και Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών.
Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Χρήστο Λαμπράκη θα ψαλεί την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, στη μία το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου