Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Νοσοκομείο και ελλείψεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου Χανίων στις Μουρνιές. Σ’ αυτό το νέο, σύγχρονο κτήριο. Από τότε ίσαμε τώρα, δεν έχει υπάρξει ούτε μία στιγμή χωρίς προβλήματα και ελλείψεις. Η κατάσταση είναι εν πολλοίς τραγική. Οι δε υποσχέσεις υπουργών και υφυπουργών έμειναν… υποσχέσεις. Έτσι, τώρα δεκάδες εργαζόμενοι, ελλείψει προσωπικού, ξεπερνούν τις αντοχές τους, κάνουν επιπλέον βάρδιες, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους ασθενείς. Και όχι σε ένα ή δύο τμήματα αλλά στα περισσότερα.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
-Τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως η μονάδα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό θα αναγκαστεί για τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) να περιορίσει μια από τις τρεις βάρδιες που λειτουργούν σε μια από τις 3 αίθουσες όπου γίνονται οι αιμοκαθάρσεις. Το υπάρχον προσωπικό κατά γενική ομολογία δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να βοηθήσει τους νεφροπαθείς.
-Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην οποία υπάρχουν, επίσης, όπως μαθαίνουμε, ελλείψεις σε προσωπικό. Το υπάρχον προσωπικό και εκεί, εργάζεται αδιάκοπα, προκειμένου να προσφέρει ό,τι καλύτερο.
-Τη Μονάδα Νεογνών. Μια μονάδα η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες. Μια μονάδα η οποία λειτουργεί και προσφέρει χάρη, επίσης, στις φιλότιμες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες της διευθύντριας και του προσωπικού της. Μια μονάδα αναγκαία και χρήσιμη που όμως υπολειτουργεί καθώς και εκεί υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό.
- Ο κατάλογος δεν έχει… τελειωμό. Σαν να αδιαφορούν όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί για αυτό το μείζον θέμα που αφορά την Υγεία και περίθαλψη του πολίτη. Σαν να θεωρούν φυσιολογικές τις ελλείψεις σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Ελλείψεις οι οποίες βέβαια είναι περισσότερες στα Νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι σε εκείνα του κέντρου.
Επιτέλους, οι τοπικοί φορείς, οι βουλευτές στο σύνολό τους, ας πιέσουν συντονισμένα και οργανωμένα ώστε τα προβλήματα να εκλείψουν και το Νοσοκομείο Χανίων να αναβαθμιστεί με πράξεις και όχι με… λόγια. Ιδού ένα στοίχημα για τον υπουργό Υγείας και τη νέα κυβέρνηση που συνεχώς επικαλείται τον πολίτη και τα δικαιώματά του…
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου