Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Γέφυρα ζωής Χανιά-Καμπάλα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο δοκιμαζόμενος λαός της Ουγκάντα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων θα δεχτεί μια στάλα ανθρωπιάς από τους «Γιατρούς του Κόσμου», που δημιουργούν γέφυρα ζωής ανάμεσα στα Χανιά και την Καμπάλα.
Η Ουγκάντα αποτελεί σήμερα μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με προσδόκιμο ζωής λιγότερο από 50 χρόνια και ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας άνω του 8%. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σχεδόν το 40% των πολιτών της παραμένει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στατιστικές δείχνουν πως ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη μας, κάνουν θραύση σ' αυτή τη χώρα. Ετσι, η ελονοσία θεωρείται εκεί η πιο επικίνδυνη ασθένεια για όλες τις ηλικίες (ποσοστό θανάτων 21,2%) και ακολουθεί ο ιός HIV/AIDS (15%), η φυματίωση και οι αναπνευστικές λοιμώξεις (με 11%) κ.λπ.
Πενταμελής ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» από το Γραφείο Χανίων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα, ξεκίνησε χθες το πρώτο ταξίδι της προς το αεροδρόμιο του Εντεμπε της αφρικανικής χώρας και μεταφέρει περισσότερα από 20 κιβώτια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Το υγιειονομικό κλιμάκιο περιλαμβάνει ορθοπεδικό, αναισθησιολόγο, πνευμονολόγο, βοηθό μικροβιολόγου, ενώ αναμένεται να προστεθεί σ' αυτό και χειρουργός από το Ρέθυμνο, που βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σκοπός είναι αφ' ενός να προσφερθεί βοήθεια στο νοσοκομείο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην Καμπάλα, αφ' ετέρου ν' αναπτυχθεί το Κέντρο Υγείας στο χωριό Μόντε της επαρχίας Λούβερο, όπου έχει παραχωρηθεί κτίριο στους «Γιατρούς του Κόσμου» για χρήση.
Η αποστολή θα παραμείνει στην Ουγκάντα για δύο εβδομάδες και θα επιστρέψει στα Χανιά στις 26 Οκτωβρίου, ενώ ανάλογο ταξίδι αναμένεται να επαναληφθεί στα μέσα Γενάρη του 2010.
(Ελευθεροτυπία - 13/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου