Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τις εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα

Επιτακτική είναι η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων στον τόπο κατοικίας των μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι σχετικές πιέσεις φορέων, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών εντείνονται και στα Χανιά, όπου 113 υποψήφιοι θα αναγκαστούν να μεταβούν στην Αττική για τις εξετάσεις, εν μέσω πανδημίας και χάνοντας χρόνο και χρήμα.
Eτσι, στα Χανιά εκπαιδευτικοί και γονείς συναντήθηκαν και συγκρότησαν μια Επιτροπή με αίτημα, τα παιδιά να δίνουν τις εξετάσεις στον τόπο τους, όπως συμβαίνει με τα γενικά μαθήματα των πανελλαδικών.
Η εκπαιδευτικός, διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου, Μαρία Κληματσάκη, μας λέει η Επιτροπή προσπαθεί «να εδραιώσει το δίκαιο αίτημα τόσων χρόνων ώστε τα παιδιά, επιτέλους, να δίνουν το μάθημα στον τόπο τους. Η εκπαίδευση μιλάει για ισότιμες ευκαιρίες κάτι που δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Η ίδια υπογράμμισε ότι η μετάβαση στην Αττική για τις εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα αποτελεί έναν Γολγοθά και για την οικογένεια και για τον ίδιο τον υποψήφιο και τόνισε ότι όλοι πρέπει να δουν αυτό το ζήτημα με ευαισθησία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που λόγω του κορωνοϊού μπήκαν στη ζωή μας οι τηλεδιασκέψεις.
Μάλιστα, όπως λέει, το 11ο δημοτικό θα μπορούσε να παραχωρηθεί ως εξεταστικό κέντρο.
Ακόμα εξήγησε ότι στα ειδικά μαθήματα εντάσσονται οι ξένες γλώσσεις και το σχέδιο στα εικαστικά – το μάθημα της μουσικής το δίνουν στο Ρέθυμνο.
Η εικαστικός Λαμπρινή Μποβιάτσου θυμάται ότι και η ίδια όταν ήταν υποψήφια και έδινε ελεύθερο σχέδιο και γραμμικό, έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Θυμάμαι ακόμα πόσο αγχωτική ήταν αυτή η διαδικασία», αναφέρει. Η ίδια υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να γίνουν οι εξετάσεις στα Χανιά.
Η εκπαιδευτικός Χαρά Ξανθάκη ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας, από όλη την Κρήτη οι υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων είναι περίπου 480, μόνο από τα Χανιά είναι 113.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νεκτάριος Μουμουτζής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων που στηρίζει το αίτημα να διεξάγονται τοπικά οι εξετάσεις.
Ακόμα υποστηρίζει ότι η σχολή «χάνει την ευκαιρία να προσελκυσει ταλέντα και από τον τόπο μας» αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μετάβασης στην Αθήνα για τις εξετάσεις.
Χαρακτηρίζει το καθεστώς που επικρατεί «απολίθωμα του παρελθόντος» και τονίζει ότι
στην ανάγκη να γίνονται τοπικά οι εξετάσεις «συμφωνούν όλοι οι τοπικοί βουλευτές και φορείς».
Στην Αθήνα για τα ειδικά μαθήματα (αρχιτεκτονικό) υποχρεώνεται να μεταβεί ο μαθητής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, Κωνσταντίνος Κωστίδης, ο οποίος μας λέει ότι αυτό «έχει οικονομικό κόστος και είναι ψυχοφθόρο. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο σε κάποιο σχολείο εδώ κοντά στην πόλη μας να τα δίναμε. Και νομίζω ότι είναι και λίγο απαράδεκτο το να πρέπει να κρατάμε πινακίδες για να πάμε στην άκρη του πουθενά ενώ υπάρχουν σχεδιαστήρια και χώροι με σχεδιαστήρια».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
Στο μεταξύ χθες επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για το ίδιο θέμα, έστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης ζητώντας, όπως αναφέρει, «να επανεξεταστεί το δίκαιο αίτημα μας για τον ορισμό εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα σε τοπικό επίπεδο!
Μάλιστα, τονίζει ότι στο αίτημα αυτό βρήκε σειρά υποστηρικτών: την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων, το ΠΕΚΕΣ Κρήτης, την Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κρήτης, την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, τις ΕΛΜΕ Χανίων και Ηρακλείου, αρκετές ενώσεις γονέων του νησιού, καθώς και συλλόγους γονέων.
«Δυστυχώς το Υπουργείο πεισματικά αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά μας για τον ορισμό εξεταστικών κέντρων σε τοπικό επίπεδο, όπως φάνηκε στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, και την απάντηση της Υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη ότι “το πρόβλημα είναι διαχρονικό γιατί χρειάζεται μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού”. Αντίστοιχες ερωτήσεις κατέθεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ χωρίς αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε την Υφυπουργό ότι σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει ικανός αριθμός εξειδικευμένου προσωπικού και μάλιστα πολύ περισσότερος από όσον απαιτείται για τη στελέχωση των εξεταστικών κέντρων», τονίζει η Ομοσπονδία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 12/6/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-exeyresis-lysis-gia-tis-exetaseis-se-eidika-mathimata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου