Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Στήριξη δεκάδων εξαρτημένων από το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας

Στήριξη σε δεκάδες εξαρτημένους σε όλη τη χώρα παρέχει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) που με επιτυχία πραγματοποιείται και στα Χανιά από το 2013.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2019 που ανακοινώθηκε χθες, τον περασμένο χρόνο στο πρόγραμμα των Χανίων υποβλήθηκαν 43 αιτήματα για βοήθεια. Τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν εξάρτηση από το αλκοόλ (24) για να ακολουθήσουν οι παράνομες ουσίες (13 αιτήματα) και τα τυχερά παιγνίδια (6). Μαζί με τους εξαρτημένους, υπήρχε υποστήριξη και στις οικογένειές τους με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων στους οποίους παρείχε βοήθεια να φτάνει τους 99.
Ωστόσο, αν και το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 με τη στήριξη της τότε δημοτικής αρχής (Μ. Σκουλάκη) τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χανίων έχει σταματήσει την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας.
«Δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιείς πιο συχνά και με ποιο τρόπο. Αν νοιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε», είναι το μήνυμα των υπευθύνων του προγράμματος το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης, δεν χορηγεί υποκατάστατα και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του.
“Φάρμακο” ενάντια στις εξαρτήσεις, σύμφωνα με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων, αποτελεί η πρόληψη αλλά και η επανασύνθεση της κοινωνίας μέσα από ένα άλλο αξιακό σύστημα.
Ανάλογα προγράμματα υλοποιούνται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σητεία.
Επιστημονικός υπεύθυνος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι ο ψυχίατρος και τέως αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Φοίβος Ζαφειρίδης.
Στο πρόγραμμα των Χανίων, υπεύθυνη είναι η ψυχολόγος Εύη Αδαμοπούλου, η οποία μας λέει ότι «όταν υπάρχει κρίση στην κοινωνία, είτε οικονομική, είτε πολιτισμική, είτε κοινωνική, τότε βλέπουμε να αυξάνονται οι δείκτες των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων όπως και των εξαρτήσεων. Στα Χανιά πιο συγκεκριμένα έχουμε αύξηση στα αιτήματα σε σχέση με το αλκοόλ και σε σχέση με την κατάχρηση των τυχερών παιγνιδιών».
Η ίδια εξηγεί ότι «το πιο σημαντικό κομμάτι του προγράμματος είναι ότι προσφέρει εξατομικευμένη παρέμβαση στους ανθρώπους και τους υποστηρίζει ανάλογα με τις ανάγκες και τη φάση ζωής στην οποία βρίσκονται. Αυτό δίνει μια ευελιξία στο πρόγραμμα το οποίο πλησιάζουν και άνθρωποι που παραδοσιακά δεν θα πλησίαζαν εύκολα τα προγράμματα απεξάρτησης. Το δεύτερο είναι η αξιοποίηση των αρχών της αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας». Η διεύθυνση του προγράμματος στα Χανιά είναι: Τσουδερών 73.

Υποστήριξη σε 892
άτομα το 2019 πανελλαδικά

Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το 2019, «τα Προγράμματα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χανίων και Σητείας συνέχισαν να υποστηρίζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και συγγενών τους σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά τα προγράμματα παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 892 διαφορετικά άτομα με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος (558 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και τα 334 μέλη του συγγενικού τους περιβάλλοντος). Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν υπηρεσίες από τα προγράμματα (υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, συμμετοχής σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας) έφτασε τα 2.590 διαφορετικά άτομα.
Ιδιαίτερα υψηλός παρέμεινε και κατά το 2019 ο δείκτης νέων προσελεύσεων στα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας προσήλθαν για πρώτη φορά 291 διαφορετικά άτομα (αριθμός παρόμοιος με το 2018, οπότε και προσήλθαν 310 διαφορετικά άτομα). Από αυτά τα άτομα τα 147 είχαν πρόβλημα με τη χρήση παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών, τα 98 με το αλκοόλ, τα 40 με τα τυχερά παιχνίδια και 6 με άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (π.χ. φαγητό, νομίμως συνταγογραφούμενες ουσίες).
Επίσης ιδιαίτερα υψηλός είναι και ο δείκτης νέων προσελεύσεων συγγενών και σημαντικών άλλων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης στα προγράμματα κατά το 2019. Πιο συγκεκριμένα στα προγράμματα προσήλθαν για πρώτη φορά 236 διαφορετικά άτομα (συγγενείς και σημαντικοί άλλοι), αριθμός παρόμοιος με το 2018 (226 διαφορετικά άτομα). Οι σταθερά υψηλοί δείκτες νέων προσελεύσεων στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αναδεικνύουν την εγκαθίδρυσή τους στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται ως αξιόπιστοι χώροι παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και μέλη του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 26/6/2020)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stirixi-dekadon-exartimenon-apo-to-programma-proagogis-aytovoitheias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου