Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019

Eξετάσεις για πτυχίο ραδιοερασιτέχνη στα Χανιά στις 31 Μαίου

Eξετάσεις υποψηφίων για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη, Α΄ περιόδου 2019, έχουν προγραμματισθεί για την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών (οδός Νεροκούρου 30 Χανιά), με ώρα έναρξης 9 π.μ. και θα διενεργηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, με τη χρήση εγκατεστημένου μηχανογραφικού συστήματος εξετάσεων.
Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις από τους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες, που έχουν μόνιμη κατοικία στo Νομό Χανίων, θα πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.
Να σημειώσουμε ότι ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα ιδιαίτερο χόμπι με το οποίο ασχολούνται δεκάδες άνθρωποι και στην Κρήτη, όπως σε όλο τον κόσμο.
Ολοι έχουν άδεια ραδιοφωνικού σταθμού με τον οποίο κάνουν συνομιλίες στις ζώνες των VHF και των βραχέων κυμάτων. Για να αποκτήσουν την άδεια πρέπει να δώσουν εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο, κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πολλά χρόνια πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ. Οχι λίγες φορές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν σχέση με τους “ραδιοπειρατές” ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά εκπέμπουν με άδεια μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF.
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία στην ιστοσελίδα της: http://www.rasc.gr/portal/ εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα.
Ενα παλιότερο άρθρο μας για τον ραδιοερασιτεχνισμό βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.haniotika-nea.gr/116455-o-mageutikos-kosmos-twn-radioerasitexnwn/
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/4/2019)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/exetasis-gia-ptichio-radioerasitechni-sta-chania-stis-31-meou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου