Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Προς το μέλλον

Μία έρευνα που είδε το “φως” της δημοσιότητας για τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό δείχνει ότι βασική αιτία είναι όχι τόσο η κρίση όσο η διαφθορά! Σύμφωνα με το “Βήμα” περισσότεροι από 200.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό και «πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 40% όσων επέλεξαν να φύγουν αναφέρει ως βασικότερο λόγο τη διαφθορά και την αναξιοκρατία». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε «έρευνα της ICAP Group, σε δείγμα 853 επιστημόνων σε 49 χώρες του κόσμου», όπου «το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ως κύριο λόγο που τους ώθησε στην πόρτα της εξόδου από την Ελλάδα την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Ακολούθησαν η οικονομική κρίση (37%), η προοπτική εξέλιξης (34%) και η αδυναμία εύρεσης εργασίας (24%)».
Ιδού, λοιπόν, μια ουσιαστική πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς: Να δώσουν τέλος στην αναξιοκρατία και οι προσλήψεις να γίνονται αξιοκρατικά ώστε να αναχθεί η εμπιστοσύνη των επιστημόνων στο κράτος. Να στηρίξουν, ταυτόχρονα, την έρευνα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία την παράγουν. Να αναγνωρίσουν τη σπουδαία δουλειά που επιτελείται, παρά τις δύσκολες συνθήκες, σε Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας από το προσωπικό τους. Ενα από τα ιδρύματα με διεθνή αναγνώριση είναι το Ι.Τ.Ε. της Κρήτης, ενώ οι διακρίσεις επιστημόνων και του Πολυτεχνείου μας δεν είναι λίγες.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνά μέσα από τη στήριξη της έρευνας, της εργασίας των νέων και την ουσιαστική πάταξη της ανεργίας με θέσπιση θέσεων εργασίας που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην πορεία της προς το μέλλον.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/5/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pros-to-mellon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου